BRUG MET AMERIKA

Na wat insiders een “titanenstrijd” noemen, werd de Vlaming Ludo Deklerck (37 j.) vorige maand verkozen tot voorzitter van het Trade & Investment Committee van de American Chamber of Commerce in Belgium, beter gekend als Amcham Belgium. “Neen,” schudt Ludo Deklerck, “van een titanenstrijd was er geen sprake. Uiteraard was het niet bepaald evident om op te komen voor een functie die reeds tien jaar door eenzelfde voorzitter werd waargenomen.”

Dat de chair van het Trade & Investment Committee, één van de belangrijkste afdelingen van de Amcham – er zijn er zeven – nu bekleed wordt door een niet-Amerikaan, bleek voor de organisatie geen probleem. Ook Deklercks voorstel om andere accenten te leggen, werd positief onthaald. “Mijn plan is de leden meer te betrekken bij de werking van het comité en ook intensiever te werken rond handel, in plaats van uitsluitend rond investeringen. Investeringen blijven uiteraard belangrijk, daarom denk ik eraan het subcomité Amcham Investment Service een grotere bekendheid te verlenen. Amerikaanse bedrijven die hier willen investeren, kunnen er met hun vragen terecht.” Of het aantrekken van buitenlandse investeringen niet überhaupt een (regionale) overheidsaangelegenheid is? “Uiteraard,” zegt Ludo Deklerck “maar Amerikanen vragen graag raad aan Amerikanen die het land kennen.”

Ludo Deklerck werd geboren in Alveringem in de Westhoek als zoon van een ondernemer. “Westhoekers zijn een volk dat eigenzinnig en zelfstandig is.” Deklerck studeerde rechten aan de Kulak en vervolgens aan de KU Leuven. In 1986 begint hij aan de balie in Brussel, in 1990 treedt hij in dienst van het Amerikaanse advocatenbureau Thompson Hine & Flory LLP, dat in de Verenigde Staten kantoren heeft in Cincinnati, Cleveland, Colombus, Dayton, Palm Beach en Washington DC. Thompson Hine & Flory Brussel is gespecialiseerd in vennootschaps- en arbeidsrecht en werkt thans aan de uitbreiding van zijn Brusselse vestiging in een prestigieus herenhuis op de Louizalaan. “De lawyers highway,” corrigeert Ludo Deklerck spontaan, “op de Louizalaan zijn een veertigtal advocatenkantoren gevestigd.”

Thompson Hine & Flory wil het aantal medewerkers in zijn kantoor in Brussel opdrijven. “We zijn één van de weinige Amerikaanse advocatenkantoren die dat doet. De meeste die hier begin jaren ’90 neerstreken, moesten nadien afslanken. Wij zijn klein begonnen en willen pas nu, doch op relatief korte termijn, overstappen van zes naar vijftien eigen advocaten. Ons klantenbestand groeit en de opdrachten van onze klanten nemen steeds toe. Onze associatie wordt meer en meer betrokken bij het groeiend aantal mergers & acquisitions. Wij willen hier in Brussel een ernstig bruggenhoofd uitbouwen tussen Amerikaanse en Europese klanten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content