Brouwersfamilie kijkt uit naar overname

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Celis Brewery, het Texaanse product van de Vlaamse brouwer Pierre Celis, sluit de deuren. Dochter Christine denkt erover een nieuwe brouwerij te starten.

Austin (Texas).

Het bruisende nachtleven van Austin moet het stellen zonder Celis White Beer. Dat gerstenat, het product van de Vlaamse brouwer Pierre Celis (die Hoegaerden in België lanceerde, voor het door Interbrew werd opgekocht), werd op enkele jaren weergaloos populair in de jazz- en bluesstad. Maar grootbrouwer Miller deed begin deze maand de deuren van de lokale brouwerij Celis Brewery dicht.

Enkele weken geleden sijpelden de eerste berichten over een mogelijke sluiting door in de Belgische pers. Tien werknemers staan vandaag op straat. Gewezen algemeen directeur Christine Celis, de dochter van Pierre: “We vielen compleet uit de lucht. In maart 2000 verkocht onze familie nog de resterende 25% die we in Celis Brewery bezaten. Er was toen geen enkele indicatie dat het zo zou aflopen. Miller heeft blijkbaar problemen omdat zijn verkoop in het algemeen achteruitgaat. Ze willen zich concentreren op de massabieren.”

Christine Celis onderhandelt met Miller over de overname van het merk, de recepten en de brouwerij. “De gesprekken kunnen nog maanden aanslepen. Zo’n mastodont als Miller neemt zijn tijd. Ook zouden er andere merken – geen Belgen, werd ons gezegd – geïnteresseerd zijn in Celis Brewery. Maar dat kan ook een onderhandelingstruc van Miller zijn. Om de prijs omhoog te drijven.”

Christine Celis wil desnoods alleen het merk Celis White overkopen. “De sterke naamsbekendheid kunnen we koppelen aan de traditie van de familie,” zegt ze. “Maar daar speelt de tijd in ons nadeel. Als zo’n product een tijd van de markt verdwijnt, slinkt het vertrouwen in het merk. De consumenten staan gelukkig aan onze kant. We kregen al verschillende oproepen tot actie – een Austinse boycot van Miller, bijvoorbeeld – binnen. Sympathiek, maar niet erg doeltreffend.”

Dochter Celis denkt er niet aan naar Vlaanderen terug te keren. Als de onderhandelingen met Miller mislukken, sluit ze een nieuwe opstart van een brouwerij niet uit. “Er zijn nog heel wat brouwerijen die te koop staan,” zegt ze. “Daar kunnen we eventueel met de productie van een nieuw bier beginnen. Vader bruist al van de ideeën.”

hans brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content