Brouwers komt thuis

Over Adriaen Brouwer, die werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder van tapijten, circuleren hardnekkige clichés. Hij wordt de schilder van vechtende en drinkende boeren en herbergscènes genoemd. De expo over Brouwer in het MOU in Oudenaarde wil dat idee counteren. Curator Katrien Lichtert focust op zijn veelzijdigheid, zijn vernieuwingsdrang en zijn invloed op kunstenaars zoals Rembrandt en Rubens, die beiden werk van Brouwer verzamelden.

Van de 65 kunstwerken die op zijn naam staan, reist er een 25-tal naar Oudenaarde, waaronder het cruciale De rokers uit 1636 uit het Metropolitan in New York en werken uit de National Gallery in Londen en het Mauritshuis in Den Haag. Brouwer was een vernieuwer van de portretkunst door zijn extreme weergave van emoties. Maar hij was ook een boeiend landschapsschilder, die tot 1631 in de Noordelijke Nederlanden woonde en werkte. Brouwer is een brugfiguur tussen de zestiende-eeuwse breugeliaanse traditie en de school van Rubens, Van Dyck en Teniers.

In de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk in Oudenaarde cureert Jan Hoet jr. onder de titel Charivari een manifestatie met twintig hedendaagse kunstenaars, die antwoorden op de ironie en de spot in het werk van Brouwer.

Adriaen Brouwer, meester van emoties, van 15 september tot 16 december in het MOU in Oudenaarde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content