Britse fondsen in het rood

TOM DOBELL "De risicoaversie was de afgelopen drie of vier jaar ongunstig."

Fondsen die focussen op Britse aandelen, hebben te lijden onder de uitslag van het brexitreferendum. Op lange termijn zouden valuestrategieën weleens het beste rendement kunnen opleveren.

Ondanks de omvang en de nabijheid van de Britse aandelenmarkt zijn in België slechts enkele fondsen beschikbaar waarmee beleggers rechtstreeks kunnen investeren in Groot-Brittannië. Al die producten worden aangeboden door Britse beheerders. Threadneedle is in die niche prominent aanwezig met vier fondsen, die vrijwel alle marktsegmenten bestrijken, van kleine en grote kapitalisaties tot flexibele strategieën.

De Britse-aandelenfondsen staan onder hun niveau van begin dit jaar. De uitslag van het brexitreferendum had een zware impact op de portefeuilles, maar ze waren vóór het referendum van 23 juni al sterk teruggevallen. In de eerste twee weken nadat bekend was dat de Britten uit de Europese Unie zouden stappen, verloren sommige producten bijna een kwart van hun waarde. Sindsdien hebben ze zich wel hersteld.

Het M&G Recovery Fund, dat al 47 jaar op de markt is, staat nog slechts 2,7 procent in het rood sinds begin dit jaar, waarmee het veel beter doet dan zijn concurrenten. Het fonds hanteert een valuestrategie en focust op bedrijven die ernstige operationele of financiële problemen hebben of zich in een overgangsfase bevinden, om voordeel te trekken van het herstel van die ondernemingen. “Wij zetten vooral in op bedrijven waarvan de rest van de markt het potentieel nog niet erkent en waarvan het aandeel met een hoge korting noteert”, zegt beheerder Tom Dobell. Groeiaandelen en defensieve aandelen, zoals consumptie en gezondheidszorg, staan sinds de brexituitslag nog meer onder druk.

Van groei naar value

Over een lange periode bekeken staat het fonds van M&G helemaal onderaan in de prestatierangschikking. “De risicoaversie was de afgelopen drie of vier jaar ongunstig voor ons fonds. De markt heeft kortetermijn- en indexgelinkte strategieën meer beloond”, stelt Dobell. “Onze prestaties zijn verbeterd sinds half februari. Vooral kleine kapitalisaties die belangrijke internationale activiteiten hebben, deden het goed. De verschuiving op de markt van defensief naar cyclisch, die werd ingezet in de maand juli, was ook een waardevolle steun voor ons fonds.”

Volgens Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders, is het hoog tijd om de aandacht te richten op valuefondsen. “Historisch bekeken leveren valuestrategieën over het algemeen een hoger rendement op dan groeistrategieën. De afgelopen tien jaar is het omgekeerde gebeurd, waardoor valueaandelen met hoge kortingen noteren en er een aanzienlijk herstelpotentieel is. Het is een van onze aantrekkelijkste beleggingsthema’s. Zo bieden we vijf van de zes belangrijkste valuefondsen aan die beschikbaar zijn op de Britse markt.” Strategieën die zich richten op waarden met een hoge korting ondervinden ook weinig impact van wat er in de wereld gebeurt.

Gevulde orderboeken

Threadneedle biedt vier Britse-aandelenfondsen aan, die de beste prestaties hebben neergezet over drie en vijf jaar. Het veertienkoppige team beheert ruim 19 miljard pond aan activa. Sinds begin dit jaar hebben de fondsen UK Smaller Companies en UK Mid 250, die beleggen in kleine en middelgrote kapitalisaties, wel het minst gepresteerd in hun categorie. Ze vertonen ook de grootste volatiliteit. “Ons rendement hangt in grote mate af van onze selectie van aandelen, vooral technologiebedrijven en producenten van consumptiegoederen”, zeggen de beheerders James Thorne en Matt Evans. “Op dit moment zien we nog geen vertraging bij de bedrijven die we volgen, ondanks de vrees die economen daarover hebben geuit. De orderboeken blijven goed gevuld.”

De beste twee fondsen van Threadneedle richten zich op dividendaandelen, met gemiddelde jaarlijkse prestaties van meer dan 12 procent in de afgelopen vijf jaar en een minder hoge volatiliteit. Ze kregen ook een viersterrenrating van Morningstar. Volgens Richard Colwell, de beheerder van die fondsen, is er veel onzekerheid over Britse aandelen na de brexit, “maar we blijven openstaan voor de kansen die zich aandienen. Wij zetten in op een mix van bedrijven die werken aan hun herstel en groepen die erin slagen hun liquiditeitsstromen flink te doen groeien.”

Consumptie van de gezinnen

De economische conjunctuur in Groot-Brittannië bleef de afgelopen maanden goed, vooral door de sterke consumptie van de gezinnen. Maar de brexit zet een rem op de investeringen en door de sterke terugval van het pond dreigt inflatie. Daardoor bestaat de kans dat het beschikbare inkomen van de Britse gezinnen binnenkort afneemt, waarmee de belangrijkste motor van de Britse groei na de brexit zal verdwijnen. Kleine kapitalisaties die vooral afhangen van hun thuismarkt, riskeren nog meer onder druk te komen, terwijl bedrijven die profiteren van de daling van de Britse munt het beter moeten doen. Het ziet er dus naar uit dat grote kapitalisaties in het voordeel zijn. Ook valuestrategieën moeten normaal beter presteren.

Frédéric Dineur

“Historisch bekeken leveren valuestrategieën over het algemeen een hoger rendement op dan groeistrategieën”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content