BREUGHEL IN KUREGEM

Duitsers staan ervoor bekend dat ze op Bourgondische feesten kikken. Voor hun Breughelfeesten mikken de Kelders van Kuregem dan ook op steeds meer zakenlui uit Duitsland.

Met zevenhonderd schoven ze vorig jaar in juni aan, de verkopers van Tupperware uit Duitsland. Ze vonden het Breughelfeest in de Kelders van Kuregem zo heerlijk, dat ze het dit jaar in juni nog eens wensen over te doen. Maar Tupperware staat niet alleen. Ook Kärcher en Volkswagen weten de ambiance in de kelders wel te smaken. “Voor Duitsers blijft Brussel een goedkope stad. Het is een gezellige, mooie stad, die bovendien het prestige geniet als hoofdstad van Europa,” analyseert Paul Thielemans de stijgende interesse van de oosterburen. Meer nog: tijdens het komende Wereldkampioenschap Voetbal in Frankrijk, dineren Duitsers met hun zakenpartners na de wedstrijd in de Anderlechtse kelders.

Paul Thielemans is verantwoordelijk voor de prospectie van de Kelders van Kuregem. Deze 10.000 vierkante meter ruime zaal schuilt letterlijk in de ondergrond van de Anderlechtse slachthuizen. In 1993 pompte de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht 100 miljoen in de renovatie van de ruimte. De kelders worden gebruikt voor beurzen, tentoonstellingen, markten, banketten en feesten. De zaal, met zijn typische tongewelven, is sterk moduleerbaar: zowel 100 als 3000 personen kunnen er aanschuiven voor een banket.

Toch scoorden de kelders tot vandaag niet uitzonderlijk. “De voorbije jaren werd de ruimte enkel verhuurd door de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht. Dat zorgde voor een omzet van nauwelijks vijf tot zes miljoen per jaar. Sinds 1997 hebben we de diensten aangescherpt. We bieden nu, met de Breughelfeesten, een all in-arrangement. Dat moet de omzet dit jaar naar 20 miljoen brengen,” rekent Paul Thielemans voor. Met de Breughelfeesten wordt een totaalpakket aangeboden. Mét ook de catering, de bewaking van de parking, animatie, hostessen, en vanzelfsprekend het spektakel: narren, goochelaars, valkeniers, vuurjongleurs en een middeleeuws orkest.

Het totaalconcept wordt verzorgd door mensen uit de eigen gemeente. Want de Kelders van Kuregem moeten ook de eigen, verpauperde wijk, weer opkrikken. “De rellen in Kuregem hebben geen domper op onze activiteiten gezet. Slechts heel kortstondig werden de vooroordelen aangescherpt. Vooral met betrekking tot de onveiligheid. Maar deze ruimte zou op een andere plek in Brussel een veel grotere aantrekkingskracht hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content