Breng wat leven in uw scherm

Ooit hadden screensavers een praktisch nut. Vandaag zorgen ze vooral voor een vrolijke toets op uw computerscherm. Hoe geeft u ze een persoonlijk tintje?

Een screensaver is een programma op uw pc of laptop dat – wanneer die na een bepaalde tijd geen externe input meer gekregen heeft – bewegende beelden toont. U kunt zelf instellen of u zo’n dynamische achtergrond wilt, en na hoeveel tijd die automatisch opgestart moet worden. Bewegende screensavers werden geïntroduceerd toen we het nog moesten stellen met de fameuze logge monitors. De beeldbuizen waren immers erg gevoelig voor inbranden bij stilstaande beelden.

Met de nieuwe generatie lcd-schermen is het risico op inbranden zo goed als uitgesloten. En toch blijven screensavers populair. Logisch: ze fleuren onze schermen op, en bovendien vervullen ze vaak een beveiligingsfunctie. U kunt namelijk instellen dat het weghalen van de screensaver gepaard moet gaan met het ingeven van een wachtwoord. Zo vermijdt u dat anderen in uw mailbox gaan neuzen wanneer u even naar de koffiemachine loopt.

Windows heeft een aantal screensavers in huis, maar op internet vindt u er heel wat meer. Een goed overzicht treft u bijvoorbeeld aan op Start.be (screensaver.start. be). Maar misschien wilt u wel een achtergrond met een persoonlijk tintje? In dat geval kan een eenvoudige onlinedienst als InstaSaver (www.instasaver.com) u helpen. Op deze website moet u allereerst een naam opgeven voor uw screensaver. Daarna kunt u uw favoriete afbeeldingen (maximum tien en in jpg-formaat) van uw computer up-loaden, en daarmee wordt dan een diashow gemaakt. U bepaalt zelf de volgorde, de snelheid, de overgangseffecten en de achtergrond. Wij ondervonden wel af en toe problemen met het uploaden van onze foto’s. InstaSaver maakt het echter ook mogelijk beelden rechtstreeks te importeren vanuit de onlinefotodienst Flickr (via www.instasaver.com/flickr.php).

Via software

Bent u bereid om een heus screen-saverprogramma op uw pc of laptop te installeren? Overweeg dan JPEG Saver (www.goat1000.com/jpegsaver.html). Deze tool laat u meerdere mappen met foto’s (jpg-formaat) selecteren die u vervolgens als slideshow kunt laten weergeven. U kunt de achtergrondkleur bepalen, overgangen instellen en de gewenste grootte en plaats van de afbeeldingen aangeven. In tegenstelling tot een onlinedienst als InstaSaver zijn hier niet echt beperkingen op het aantal foto’s. Wij ondervonden alvast geen begrenzing, en ook de makers deden al een succesvolle test met 68.000 stuks.

Een stuk veelzijdiger is 2Flyer Screensaver Builder (www.zc2002.com/2fly/). Hiermee kunt u achtergronden samenstellen op basis van Flash-bestanden, webpagina’s, audio, filmpjes en uiteraard afbeeldingen. Jammer genoeg kost deze tool bijna 33 euro. Daarom geven we de voorkeur aan 3D Custom Screensaver (www.winsquad.net): hiervan is er wél een gratis versie beschikbaar, en u kunt eveneens foto’s en muziek integreren in een achtergrond. Maar vooral leuk zijn de 3D-effecten. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content