Bouwhappening

De nieuwe bijbel van de bouwsector bekroonde een bouwman van het jaar en een historisch pand.

Het kruim van de Belgische bouwsector toog op woensdag 5 juni naar het Koning Boudewijnstadion voor de voorstelling van het nieuwe naslagwerk Trends Top Bouw en voor de bekendmaking van de laureaten van de Wedstrijd Bedrijfsgebouw van het Jaar 1996.

BRUGGEN.

Eerst werd het bouwboek boven de doopvont gehouden. Trends Top Bouw bevat gegevens van een kleine 8000 ondernemingen uit de bouw en aanverwante sectoren. Die ondernemingen worden in het boek gerangschikt volgens alfabet, op basis van hun omzet en op basis van de sectoren waarin ze actief zijn. Een uitgebreide redactionele inleiding (160 bladzijden teksten over de bouw, met meningen en uitspraken, achtergrondteksten en stellingnamen) stoffeert het geheel.

Bij de voorstelling van het werk werd gewezen op het belang van de bouwsector voor onze nationale economie. De sector boekt een jaarlijkse omzet van meer dan 900 miljard frank en stelt meer dan 230.000 mensen tewerk. De slagzin “als het goed gaat met de bouw, gaat alles goed” was dan ook niet van de lucht.

Trends Top Bouw is een jaarlijkse publicatie. Bij de voorstelling van het werk zullen eveneens jaarlijks twee prijzen worden toegekend. De Lifetime Achievement Award in de eerste plaats. Een bekroning voor iemand die zich al jarenlang binnen de bouwsector onderscheidt. De Prijs Cultureel Erfgoed is de tweede trofee. Die zal jaarlijks gaan naar een historisch gebouw dat op een schitterende manier de tand des tijds heeft doorstaan en niets aan kwaliteit en uitstraling heeft ingeboet.

Dit jaar gaan de trofeeën naar René Greisch (Liftetime Achievement Award) en naar de wintertuin van de Religieuzen Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Prijs Cultureel Erfgoed).

René Greisch is een wereldvermaard bruggenbouwer en expert stabiliteit die tot nog toe in ons land niet de erkenning kreeg die hij verdient. Over de hele wereld vallen hem bekroningen ten deel. Nu kreeg hij ook de trofee van Trends Top Bouw, een gouden schietlood, voor zijn jarenlang kwalitatief hoogstaand werk.

BEKROONDE PANDEN.

Zuster Johanna Jans mocht vervolgens het podium betreden om de prijs voor de wintertuin, een schitterend art nouveau-pand uit het begin van deze eeuw, in ontvangst te nemen. Zuster Jans is de bezielster van de vzw Wintertuin OLV-Waver die zich inzet voor het behoud en de restauratie van dit prachtige staaltje van bouwkunst.

En er waren nog gebouwen die in de prijzen vielen. Maar ditmaal geen bekroningen die van Trends Top Bouw uitgingen : we hebben het over de laureaten van de wedstrijd “Bedrijfsgebouw van het Jaar 1996” van uw aller ImmoTrends. Ook die werden op 5 juni uitgereikt.

In het vorig nummer van Immo Trends (6 juni) kon u al alles lezen over de bekroonde gebouwen, hun architecten en hun bouwheren. We herinneren u er even aan dat langs Vlaamse zijde de trofee naar de Katoen Natie uit Antwerpen ging. Het op uiterst vakkundige wijze gerenoveerde pakhuis werd op de uitreiking vertegenwoordigd door Rita Heirman van de Katoen Natie en architecte Hilde Daem (die samen met Paul Robbrecht de plannen tekende).

Voor de laureaat van Trends/Tendances, de nieuwe zetel van uitgeverij Dupuis uit Charleroi, kwam Alain Flamion de prijs in ontvangst nemen. Ook architect Philippe Samyn, al meermaals genomineerd in onze wedstrijd, maar nu pas voor het eerst ook bekroond, was van de partij.

De internationale bekroning (die Immo Trends sinds 1994 toekent aan een groep die zich over de grenzen heen onderscheidt op het vlak van bedrijfspanden) ging dit jaar naar het Japanse bouwbedrijf Takenaka. Kunihiko Higuchi kreeg de trofee en toonde zich uitermate tevreden met de eerste bekroning voor Takenaka in ons land.

V.P.

TROFEE Vooraan het gouden schietlood van René Greisch, achteraan de piramide voor het bedrijfspand van het jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content