BOUWGROND TE KOOP: 420.000 EURO

In Sint-Martens-Latem is de grens om een huis te kopen voor een jong gezin met twee werkenden zo’n 300.000 euro,” weet Jo Van Nieuwenhove van Thebae, dat begin 2000 een vastgoedkantoor opende in Sint-Martens-Latem. “Tussen 300.000 en 500.000 euro is er minder vraag en vooral minder aanbod. Boven de 500.000 euro is er een ander publiek: oudere gezinnen en ook meer ondernemers en kaderleden. Tussen 500.000 en 600.000 euro is er een markt, dan valt er een gat. Vanaf 1 miljoen euro is er weer een markt.”

In het dure segment gaat de voorkeur naar een perceel bouwgrond waarop men kan bouwen naar eigen wens. “Voor bouwgronden is er echter meer vraag dan aanbod,” zegt Van Nieuwenhove. “De prijs draait rond 210 à 225 euro per m2 op een goede ligging. Voor percelen aan de Leie kan het zelfs gaan tot 250 euro per m2. Bouwgronden in woonparkgebieden zijn op zijn minst 2000 m2 groot.”

Gerekend aan 210 euro per m2, kost een stuk bouwgrond in een woonpark al gauw 420.000 euro. En meer kan ook. Rudi Mariën, bestuurder bij Innogenetics, woont op een terrein van 15.000 m2 en rond de golfclub is dat zeker geen uitzondering. Mariëns villa is zo ontworpen, dat zijn rijke verzameling van moderne kunst tot haar recht komt. De villa werd ontworpen door de Gentse toparchitecten Robbrecht & Daem. Sommigen vinden de gelijkvloerse witte villa knap, anderen spreken er wat smalend over en iemand noemt ze zelfs “de Aldi van Sint-Martens-Latem”.

Een villa in Sint-Martens-Latem is niet goedkoop. De duurste die het vastgoedkantoor Thebae momenteel aanbiedt, kost 2,35 miljoen euro. Er zijn er ook van 1,36 en 1,45 miljoen euro (op zo’n 5000 m2).

Bij een mooie villa hoort een mooie tuin. Maar het onderhoud daarvan kost veel geld. Je moet rekenen op 12.000 euro per jaar voor een tuin van 3000 m2. Maar lang niet alle tuinen – en huizen – worden onderhouden. Vaak gebeurt dat wanneer een villa wordt overgedragen bij een erfenis en de nieuwe eigenaar niet de nodige middelen wil of kan besteden aan het onderhoud.

Het lijkt alsof er meer te koop is dan vroeger, maar dat is niet zo. Vroeger werd er vooral onderhands en via de notaris verkocht. Het is pas sinds enkele jaren dat er meer vastgoedkantoren – met zichtbare borden – op de markt zijn gekomen. “Er zijn hier weinig of geen verkopen uit noodzaak,” zegt Van Nieuwenhove. “De meeste mensen wachten dan ook tot ze hun prijs krijgen.”

“De grond is hier goud waard. Het gevaar is dat je daardoor de jongeren die hier geboren zijn, niet in de gemeente kunt houden. De gemeente moet daarom grond kopen en dan verkopen aan kostprijs,” vindt ex-burgemeester Bob Van Hooland. “We hebben vanaf 1974 systematisch strategische plekken gekocht, zoals het cultureel centrum. We hebben ook percelen in niet-vervallen verkavelingen gekocht om ze te laten liggen. Als we dat niet hadden gedaan, dan was Sint-Martens-Latem uitverkocht aan de rijkste. In euro’s van vandaag hebben we voor 6,2 miljoen euro gekocht.”

Van Hooland gelooft ook sterk in de idee van de trust, die goederen mee kan beheren of in eigendom kan hebben. Hij heeft er de kleindochter van Cyriel Buysse mee kunnen overtuigen om het domein van haar illustere grootvader van verkaveling te vrijwaren. Ook de nieuwe burgemeester Freddy Vanmassenhove wil die weg op. In het Project 2010 zit een plan om bouwgrond aan te bieden aan de eigen inwoners of jongeren die willen terugkeren tegen 100 euro per m2, de helft van de gangbare prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content