BOELWERF

Ons kent ons

Is er gesjoemeld met valse facturen op Boelwerf Vlaanderen nv ? Werd er gefraudeerd met subsidies voor herscholing van scheepsbouwarbeiders naar textielarbeiders ? De Centrale Dienst ter bestrijding van Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie vermoedt van wel. Dus is het gerecht van Dendermonde in actie geschoten. Luc Bossyns en Carlo Soors hebben een nachtje cel achter de rug, Marc De Cock en Ludo Boeckx werden aangehouden, Roger Malevé en André Deleye ondervraagd.

Wie wat al dan niet op zijn kerfstok heeft, is een zaak voor het parket. In elk geval is er opnieuw sprake van een ons-kent-ons-scenario. Spilfiguur lijkt de 61-jarige Ludo Boeckx uit Sint-Niklaas te zijn. Via hem komt Boelwerf Vlaanderen in contact met de Lokerse ondernemer Marc De Cock en zijn zoals nu blijkt fictieve firma Global Training International ( GTI). De Cock, 46, is geen onbekende voor het gerecht : hij kwam eerder al in opspraak rond het Sint-Niklase bedrijf Cock’s Vleeswaren. Hoe De Cock en Boeckx elkaar kennen, is een raadsel.

Boeckx zelf, die resideert in Sint-Niklaas maar omwille van alimentatieperikelen is gedomicilieerd in het groothertogdom Luxemburg, is geen onbekende in de Belgische zakenwereld. Gestart als ingenieur bij Tessenderlo Chemie, gooit hij zich later op consultancy. Al vlug wordt hij een pion van zowel André Deleye, de Belg achter het Begemann-imperium van de Nederlander Joep Van den Nieuwenhuyzen, als Gimv-voorzitter Gérard Van Acker. Boeckx, een vennoot van GTI, gaat er prat op dat hij gesteund wordt door “de loge”. Bij de Kempense Steenkoolmijnen ( KS) duikt Ludo Boeckx al op als rechterhand van Thyl Gheyselinck. Wanneer eerst Gheyselynck en daarna ook diens opvolger Peter Kluft het veld moeten ruimen bij KS, wordt naarstig gezocht naar een directeur-generaal ad interim. Die opdracht gaat naar de in België totaal onbekende Nederlandse firma Van Hecke en Partners, waarvan de kantoren én ook het faxnummer toevallig (?) overeenkomen met die van het Antwerpse outplacementbureau Alternative waarin Boekcx was betrokken. Boeckx wordt nog in de zomer van 1993 bestuurder van KS : Gimv-topman Gérard Van Acker had hem al in augustus 1992 genomineerd voor de raad van bestuur van KS. Daar ontmoet Boeckx zowel Gimvindus-baas Roger Malevé als Begemann-pion André Deleye. Wanneer Begemann, met de Vlaamse overheid, Boelwerf Vlaanderen opstart, wordt Boeckx naar Temse gehaald. Als crisismanager voor de scheepswerf. Het vervolg van dat verhaal is gekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content