Hugo Vandamme somt in zijn boek ‘Wat baten kaars en bril’ de spreekwoorden op die in de ondernemerswereld vaak van pas komen. Trendscartoonist Karl maakte er passende tekeningen bij. Op Trends.be kon u de voorbije week enkele cartoons bekijken, raden naar welk spreekwoord ze verwezen en van commentaar voorzien. Hieronder een bloemlezing.

Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in

Hugo Vandamme: “Verspil nooit energie aan negativisme. Als je iemand werkelijk niet kan horen of zien, is het beter je niet te laten leiden door negatieve emotie, frustratie of boosheid. Dat zijn allemaal gevoelens die je niet vooruithelpen. Meer zelfs, ze leiden vaak tot slechte beslissingen. Meestal maak je beter een vuist in je broekzak dan je nodeloos kwaad te maken. Personen met zulke gevoelens kan je maar beter bannen uit je denkwereld. Sta niet toe dat hij of zij nog een bron van ergernis wordt. Deze personen dwarsbomen is ook al geen oplossing. Het zal alleen nog meer frustraties meebrengen. Iemand bewust kelderen lijkt me nooit een goede optie.”

UW REACTIE

* The China Syndrome: de vooruitziende ondernemer. Hij graaft zich al een weg naar de markt van de toekomst. Erg slim.

* Wie een put graaft voor een ander valt er zelf in. Hebben we dan niet allen geleerd om te delegeren in onze ondernemingen? Een put laat je natuurlijk graven en ook dat erin vallen laat je best aan anderen over!

* Wie een put graaft voor een ander… is loontrekkende.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn

Hugo Vandamme: “Wie ambities heeft en bereid is om uitdagingen aan te gaan, zal altijd hindernissen tegenkomen op zijn parcours. Die hinderpalen of tegenslagen kunnen van diverse aard zijn: technisch, persoonlijk, inhoudelijk of structureel. Een doel bereiken is geen eenvoudige opdracht. Het is in ieder geval onvergeeflijk om je meteen neer te leggen bij een nederlaag. Een nederlaag moet altijd pijn doen, anders is er iets mis met je instelling.”

UW REACTIE

* Er zijn geen rozen zonder doornen. Wat je ook doet of kiest, hoe mooi/goed het ook lijkt, er zitten altijd nadelen aan.

* Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar na regen komt altijd zonneschijn. Door een tegenslag kom je er altijd gesterkt uit.

HET HEMD IS NADER DAN DE ROK

Hugo Vandamme: “Elke beslissing heeft een rationele en een emotionele kant. Net die combinatie lijkt me een must. Wie denkt dat alles alleen rationeel wordt beslist, droomt of dwaalt. Het emotionele kan je nooit wegcijferen.”

UW REACTIE

* De vrouw kan haar mannetje staan.

* Een wolf in schapenvacht: mensen doen zich in de businesswereld niet altijd voor zoals ze zijn…

* The best man for the job is usually a woman.

Winnen het boek ‘Wat baten kaars en bril’

Cartoon 1: (Het hemd is nader dan de rok) – Christophe Mertens.

Cartoon 2: (Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in) – Alexander Desal.

Cartoon 3: (Hoge bomen vangen veel wind) – Jan Knoops.

Cartoon 4: (Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil?) – Sonja Staes.

Cartoon 5: (Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn) – Koen Algoet

Cartoon 6: (Verder kijken dan je neus lang is) – Eddy Herrebout.

Cartoon 7: (Jong geleerd is oud gedaan) – Kathleen Szkudlarek.

De winnaars kunnen contact opnemen met de redactie via trends@trends.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content