‘Blockchain heeft productmanagers nodig’

PIETER AERTGEERTS, ANDREW TURNER EN GIANNI BRISSON "Er is een enorme discrepantie tussen de mogelijkheden van blockchain en wat op het terrein gebeurt." © Franky Verdickt

Het potentieel van de blockchain, de technologie achter de bitcoin, wordt onvoldoende benut, vinden de oprichters van Investereum. “Wat ontbreekt zijn productmanagers die de ideeën van programmeurs en ondernemers verbinden met de markt.”

Ruim negen jaar geleden, op 1 november 2008, publiceerde de mysterieuze Satoshi Nakamoto zijn briljante ontwerp voor de blockchain en zijn bekendste toepassing, de bitcoin. Nakamoto loste een hardnekkig probleem van elektronische cash op: hoe verhinder je dat iemand een bestandje op zijn harde schijf, dat doorgaat voor geld, gewoon kopieert en een oneindig aantal keren opnieuw uitgeeft?

Het antwoord was een forse dosis cryptografie en het concept van een digitale boekhouding met automatisch toegepaste regels, waar iedereen zicht op heeft en elke verandering kan opvolgen. Dat is de blockchain. De technologie ondermijnt de idee van centrale banken die geld uitgeven, en van eigenlijk alles waarvan we het normaal vinden dat het centraal word geregeld.

Niet verwonderlijk dat een onconventionele mover and shaker zoals Andrew Turner (38) zich voor blockchain begon te interesseren. Turner zat op zijn 18de al aan de helpdesk bij de internetpionier UUnet en lanceerde vijf jaar geleden over-the-top televisie in Vlaanderen met Weepee New Media Ventures – een avontuur dat onder meer sneuvelde omdat Weepee geen distributieakkoord kon bereiken met sommige belangrijke tv-stations.

Turner richtte begin dit jaar met enkele metgezellen Investereum op. De bvba heeft drie doelstellingen: beleggers informeren over cryptomunten, ondernemers helpen met blockchainprojecten en de blockchaingedachte verspreiden via lezingen en seminaries.

Toepassingen alom

“Toen ik in 2011-2012 blockchain leerde kennen, heb ik weken slecht geslapen. Het stelt alles ter discussie. Het zet de wereld op zijn kop”, vertelt medeoprichter Gianni Brisson. De drie starters vonden elkaar in hun passie voor blockchain. Zij zien toepassingen in alles waar tracing en tracking van belang is, in ticketverkoop, online gaming, in het onderwijs voor de registratie van punten, in auteursrechten, logistiek, handel van diamanten en kunst, de bouw, in bookbuilding bij een beursgang, in ICT enzovoort.

“Er is een enorme kloff tussen de mogelijkheden en wat op het terrein gebeurt. Er zijn de nerds en de vaak geniale programmeurs van blockchains en anderzijds bedrijven met interesse. Wat ontbreekt zijn productmanagers die de noden van de bedrijven analyseren, de programmeurs begeleiden en iets in de markt zetten waar behoefte aan is.” Die rol wil Investereum opnemen. “In het begin zal dat vooral sensibilisering zijn”, weet Brisson. “En een realitycheck. We hebben al bedrijven gesproken die heel enthousiast zijn, maar die we na een uur moeten vertellen dat blockchain niets voor hen is.”

Populariteit groeit

De timing is prima. Dat ondervindt ook Gerrie Smits, een Antwerpse conferencier en digitaal strateeg, die volgende maand het boek Blockchain is WTF uitbrengt. Hij ziet workshops over blockchain zijn agenda bevolken. “We kennen al minstens twintig initiatieven van start-ups en grote bedrijven”, meldt Quentin Degroux van de vzw Hive Blockchain Society, die in januari is opgericht. Hij brengt het nationale blockchain-ecosysteem in kaart. Onder de oprichters van de vzw is ook Jean-Luc Verhelst, een parttimeconsultant voor Monitor Deloitte die in september het aanbevelenswaardige Bitcoin, The Blockhain and Beyond uitbracht. “Blockchaintechnologie hervormt onze notie van contracten”, stelt hij daarin.

Van apps naar dapps

Het is geen toeval dat Turner en zijn kameraden de naam Investereum hebben gekozen. Die verwijst naar de tweede grootste digitale munt ethereum, op wiens blockchain ‘slimme contracten’ kunnen worden gebouwd. Die laten behoorlijk revolutionaire oplossingen toe. Zo won een team van het Londense Applied Blockchain (samen met de CEO van Eidoo, een cryptomuntportefeuille) twee jaar geleden een fintech-hackathon met een ‘InsurETH’-concept om reisverzekeringen tegen vertragingen of annulaties automatisch uit te betalen. Er ontstaat een nieuw soort apps, dapps, voor ‘gedistribueerde apps’, die op blockchain leven. Investereum werkt al aan een netwerk van programmeurs om niet alleen over toepassingen te kunnen adviseren, maar ze ook op te leveren.

Het drietal doet niet flauw over de tekorten van de technologie. Turner: “Als een blockchain wordt opgegeven, dan is het ermee gedaan. Er is geen notie dat een sterke blockchain een zwakke kan overnemen. Blockchain is pas tien jaar oud. Nu pas komen de early adopters. Zij zullen de innovatie versnellen. Over tien jaar hebben we een heel andere discussie.”

Eerstehands ervaring

Wie aanklopt bij Investereum weet dat hij met lui te maken heeft die het niet uit de boekjes hebben. Andrew Turner draait mee als consultant en is verantwoordelijk voor het deel ‘evangelisering’ bij Investereum. Bij het interview is hij net terug van een ochtend lesgeven aan het Scheppersinstituut Antwerpen. In het weekend was hij al in de weer bij het Brusselse ToekomstAtelierdel’Avenir.

Hij heeft eerstehands kennis van bitcoin sinds hij voor Agile Wings in Hongkong werkte, een firma van Olivier Janssens, die een platform voor het opzetten van datingsites ontwikkelde en ook met bitcoins in de weer was. Janssens, die nog mee het telecombedrijf Destiny oprichtte, zette zich in februari 2014 in de kijker door aan de Huffington Post te vertellen dat hij een privéjet had gecharterd met betaling in bitcoin. Goed timing, want een paar dagen nadien ging Mt Gox, de Japanse bitcoinbeurs die toen 70 procent van de handel controleerde, dicht. Turner is in die periode naar eigen zeggen nog voor Janssens bij Mt Gox opheldering gaan vragen en heeft toen zelfs CEO Mark Karpelès ontmoet.

Productmanagers bij Telenet

De oprichters kennen elkaar van bij Telenet. Daar werken ze nog. Andrew Turner is er freelance productmanager voor IPCentrex (telefonie in de cloud). Pieter Aertgeerts is vast in dienst. Hij neemt bij Investereum de cryptoclub voor zich, die tegen lidgeld investeerders in cryptomunten wegwijs wil maken. “De clubwebsite is voor binnenkort”, belooft hij. Gianni Brisson (43) is consultant voor hosting- en cloudproductstrategie bij Telenet. Hij gaat terug tot het Belgische Online Internet eind jaren negentig en was eigenaar van verschillende hostingdiensten, tot hij die verkocht aan Combell.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content