Bitches Brew/Tacoma Narrows

Biches Brew/Tacoma Narrows op 18, 19, 20, 21 en 22 juni, telkens om 20.30 uur in het Kaaitheater, Brussel.

Info & tickets: tel. 02 201 59 59, 070 23 39 39, www.rosas.be, www.kaaitheater.be

“Bitches Brew/Tacoma Narrows’, de nieuwe creatie van Rosas, gaat op 18 juni in wereldpremière in het Kaaitheater. Het is de eerste maal dat Anne Teresa De Keersmaeker werkt vanuit zuivere improvisatie en tevens haar eerste choreografie op jazz. Uitganspunt is Miles Davis‘ invloedrijke en legendarische dubbellaar ‘Bitches Brew’ (1970): dé plaat die de jazzrock (nu beter bekend als fusion) inluidde. Davis, die overleed in 1991, kon toen niet bevroeden dat zijn experimenten uit de jaren zeventig verder zouden reiken dan louter jazz en fusion, maar ook het gebruik van tapeloops zou introduceren in de rock en aan de basis zou liggen van ambient en drum ‘n bass.

De Keersmaeker vertrekt voor haar choreografieën gewoonlijk vanuit strakke composities en modellen, volgt een bepaalde leidraad of ontwikkelt een matrix van eindeloze variaties. Haar ontmoeting met de pulserende, soms ijl klinkende en vrije associaties van Miles Davis’ muziek betekent voor De Keersmaeker een choreografische uitdaging. Bij vroegere voorstellingen van Rosas werd vaak van wiskundige figuren, herhaling, variatie en/of spiralen uitgegaan. Nu zoeken de dansers en de choreografe zelf naar een nieuwe bewegingstaal, zoeken ze hoe alle stemmen hun eigen verhaal kunnen vertellen zonder in chaos te vervallen.

De Keersmaeker voegt ‘Tacoma Narrows’ toe aan ‘Bitches Brew’, als een verwijzing naar de hangbrug in de staat Washington: de Tacoma Narrows Bridge. De brug stond er sinds haar constructie al om bekend dat ze vaak bewoog onder de trillingen van het dagelijks verkeer. Op een dag stortte de anders zachtjes ‘dansende’ brug plots in door een stormwind. “Sommige systemen blijven zo lang in een breekbare staat dat een permanente druk op een van de zwakke plekken plots het geheel kan vernietigen. Wij bevinden ons in een dergelijke staat van breekbaarheid en proberen er de schoonheid en de kwetsbare harmonie van te presenteren zonder de trillingen uit te gommen,” aldus de choreografe.

‘Bitches Brew/Tacoma Narrows’ wordt in het najaar en volgend jaar hernomen in Antwerpen, Gent en Roeselare.

Piet Goethals n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content