Biotech is weer in

U nog warm maken voor het thema vergrijzing lijkt ons niet echt nodig. Er is de explosie van de wereldbevolking (van 2,5 miljard mensen in 1950 tot 9 miljard in 2050) en de enorme stijging van de gemiddelde levensverwachting in de wereld (van 47 jaar in 1950 naar 77 jaar tegen 2050). Het aantal 65-plussers is de voorbije vijftig jaar verdrievoudigd en zal de komende halve eeuw nog eens verdrievoudigen. Daar kan de gezondheidssector alleen maar wel bij varen.

De Amerikaanse biotechsector is de jongste tijd hot. Sinds begin 2013 – of in iets meer dan twee jaar tijd – is het bedrag dat is belegd in biotechfondsen vervijfvoudigd, tot 15 miljard USD. Er is flink wat extra geld in geïnvesteerd, maar er zijn ook de spectaculaire koersstijgingen. De Nasdaq Biotechnology-index (ticker NBI) is de voorbije twaalf maanden met 62 % gestegen, in drie jaar bedraagt de sprong 176 % en in vijf jaar zelfs 296 %. Vorig jaar keurde de Amerikaanse FDA maar liefst 41 biotechgeneesmiddelen goed, een record voor het afgelopen decennium en beduidend boven het gemiddelde van 25 over de voorbije tien jaar.

Met succesverhalen als Gilead Sciences (met een beurskapitalisatie van 155 miljard USD, + 345 % in drie jaar), dat met Sovaldi en Harvoni dominant is in de markt van hepatitis C. En verder is er ook Pharmacyclics (+3200 % in 5 jaar), dat met Imbruvica een topmedicijn tegen leukemie en andere vormen van kanker heeft ontwikkeld. Het leek een gedoodverfde prooi voor Johnson & Johnson, maar dat werd in snelheid gepakt door AbbVie, dat 21 miljard USD veil had voor Pharmacyclics, waardoor het aandeel dit jaar alleen al ruim verdubbelde.

De successen hebben de appetijt van beleggers zo opgedreven dat de waarderingen op zijn minst pittig te noemen zijn. Het gemiddelde biotechaandeel uit de NBI wordt verhandeld tegen 54 keer de verwachte winst, ruim 9 keer de boekwaarde en ruim 10 keer de omzet.

Belgische hoop

Met betrekking tot de biotechsector moeten we zeker niet alleen over de oceaan kijken. België heeft een sterke competentie in de biotechnologie en ziet dat ook weerspiegelt op de beursvloer. Thrombogenics wist met Jetrea een product op de markt te brengen, al blijft het verkoopsucces voorlopig uit. Vorige week zette ook Galapagos een belangrijke stap richting een product op de markt en de grens van 1 miljard EUR marktwaarde (zie ook ‘Lezersvragen’ p. 10-11). Ablynx kon al aantonen dat het met antibody’s over een valabele technologie beschikt en het heeft een indrukwekkende pijplijn. Biocartis wordt de volgende in het rijtje, nadat enkele maanden geleden Bone Therapeutics, waar we in geloven, al een succesvolle IPO maakte. Verder moeten we ook nog Tigenix, Argen-X, Cardio3 Biosciences (wordt weldra Celyad) en Genticel vermelden.

Eén bedrijf hebben we met opzet nog niet genoemd: MDxHealth. Het diagnosticabedrijf heeft de voorbije jaren, na een serieuze dip, veel vooruitgang geboekt en kan de komende jaren nog een forse sprong voorwaarts maken (zie Flash, p. 7).

BELGIË HEEFT EEN STERKE COMPETENTIE IN BIOTECHNOLOGIE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content