Biotalys trapt beursgang af

Patrice Sellès, CEO van Biotalsys 'We moeten de uitdagingen in de voedingsproductie aanpakken'

Het Gentse agrotechbedrijf Biotalys trekt naar Euronext Brussel. De spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ontwikkelt biologische bestrijdingsmiddelen op basis van agrobody’s, fragmenten van antilichamen uit kameelachtigen. Ook de gevestigde biotechwaarden argenx en Ablynx ontwikkelden hun technologie op basis van zulke antilichamen.

Biotalys is in 2013 opgericht onder de naam Agrosavfe. Sindsdien heeft het bedrijf 62,8 miljoen euro opgehaald bij Gimv, Ackermans & van Haaren, Sofinnova Partners, PMV, Agri Investment Fund (Boerenbond), K&E, Biovest (Rudi Mariën), Madeli Participaties, VIB, Qbic en Novalis LifeSciences (opgericht door Marijn Dekkers, de voormalige CEO van Bayer). De opbrengst van de beursgang zal Biotalys gebruiken voor de ontwikkeling van zijn pijplijn, de verbetering van zijn technologieplatform en de uitbouw van een logistieke en commerciële organisatie, zegt CEO Patrice Sellès, die lang werkte voor de agrogrootheid Syngenta, voordat hij in 2019 aan boord kwam bij Biotalys.

“Mensen begrijpen almaar beter hoe belangrijk het is dat we de uitdagingen in de voedingsproductie aanpakken. Chemische bestrijdingsmiddelen hebben hun werk gedaan, maar nu we de impact ervan almaar beter kennen, is de tijd rijp om ze te vervangen door duurzame oplossingen. Wij maken deel uit van de oplossing”, zegt Selès.

Biotalys hoopt met zijn producten ook de gigantische berg van 1,6 miljard ton voedsel die elk jaar verloren gaat of verspild wordt, te helpen verkleinen.

Het eerste product van Biotalys wordt Evoca, een middel tegen schimmelziektes als meeldauw of grauwe schimmel, die onder meer aardbeien, druiven, tomaten en aubergines kunnen teisteren. Biotalys, dat zeventig werknemers telt in Gent en de Verenigde Staten, verwacht dat het Evoca voor eind 2022 in de Verenigde Staten zal lanceren, en in 2024 in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content