Bin Laden en de leraars

P atricia Ceysens, voormalig Vlaams minister van Economie (VLD), trok 2 miljoen euro uit voor tv-programma’s ter promotie van het ondernemerschap. VT4 start in 2005 met een docusoap, VRT en VTM volgen.

Balthasar Boma van F.C. De Kampioenen is de vader van de drie reeksen. Zijn stereotype ondernemer – rijk, vrouwziek, corrupt, onnozel – leidde tot verweer. Het overheidsgeld moet de kering helpen. Laten we wel wezen: het zal niets veranderen.

Waarom verandert de kanseltaal van de overheid pro de ondernemers niets? Omdat te veel Vlaamse leraren in grote mate in hun lessen en buiten hun lessen een opvoeding brengen die het vrije initiatief en de ondernemingen belachelijk maakt of meehelpt belachelijk te maken. De onwaarheden die de ontwikkelingskoepel 11.11.11 binnenkort weer mag debiteren in talrijke scholen over de globalisering, de vrije markt, de ondernemingen en hun kwalijke gevolgen zijn een vast onderdeel van dat stramien. De zogenaamde revolutie van mei ’68 – een speeltje van bourgeoiskinderen – dropte een generatie leraren in de Vlaamse klaslokalen die stilaan is uitgebloeid, maar door het conformisme van een nieuwe generatie opvoeders wordt gecontinueerd. Want wie in is, praat 11.11.11 en konsoorten na…

Het is voor de 68’ers en hun nazaten in het onderwijs een punt van eer om straal te ontkennen dat de wereld er ook maar iets op is verbeterd en dat die verbetering er grotendeels is gekomen door de creativiteit van de bazen en de werkers in de bedrijven.

Het nieuwe schooljaar van onredelijkheid over wie onderneemt, is ingezet en de derde herdenking van de islamrazernij tegen de symbolen van het Westen en het westerse ondernemen is voor zaterdag. Tussen het ene en het andere lopen draden van kwaad opzet. Bedrijfsleiders en essays of boeken die verdergaan dan managementlectuur zijn geen compagnons. Om die reden gaat Trends deze week dieper in op het jongste boek van Ian Buruma, een interessante Nederlands-Britse polemist (zie blz. 108). Met Avishai Margalit publiceert Buruma het compacte boek ‘Occidentalism’.

Wat bewijst ‘Occidentalism’ en waar ligt de brug tussen Osama bin Laden, de trendy leraar, de radicale antiglobalist en de nationaal-socialist? De vier opposanten geloven in meerdere of mindere mate dat het ondernemen, de vrije markt, de grootstad, de industrie, de commercie facetten zijn van het Kwaad met hoofdletter.

Is dat overdreven? Doe de test, kijk naar onze citaten en koop nadien het boek. U leest het op één avond uit en u bent gewapend voor de gesprekken waarin wat u doet wordt belachelijk gemaakt. De Duitse romantiek van de negentiende eeuw, die als uitzondering zeer gepolitiseerd was, bestreed het Kwaad. Het Kwaad is de zakenman, de wereldhandel, de fabriek, de machine, het comfort, de ontzielde westerling. De Duitse romantiek stelt een natuurgetrouwe utopische zuiverheid tegenover de moderniteit van bedrijven, open grenzen, rationaliteit, parlementair gesjoemel, islamgeleerden, fanatieke nationalisten, bestrijders van de sigaret en de drank. Jeugdbewegingstichters voor 1940 slikten de woorden van Fichte, Schelling, Herder en Sombart. Bij de wanen en beelden van het donkerste Duitse denken zoeken moslimradicalen, antiglobalisten, ex-68’ers en hun opvolgers vandaag hun vijandbeelden.

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content