Bij vrienden

Laurent Petit maakte van “Les Deux Étangs” in Elsene een knus restaurant dat niet op een restaurant lijkt.

Het aangename van een grootstad als Brussel is dat u er altijd nieuwe, verrassende adresjes kan ontdekken. Neem nu Les Deux Étangs: niemand die verwacht dat er zich op zo’n ongebruikelijke plaats een comfortabel, gezellig en intiem restaurant bevindt. Les Deux Étangs is immers ondergebracht in een voormalig benzinestation. Het bouwwerk ligt aan de voet van een flat, is gedeeltelijk ingegraven in de tuin en herbergt ook de ingang van een ondergrondse parkeergarage.

Binnen ontvouwt zich echter een interieur vol verfijning, speels samengesteld uit nostalgische objecten van grootmoeders zolder. Boekenkasten met literaire werken, ingelijste portretten van aristocraten, canapés en schemerlampen zorgen ervoor dat u zich rond de met zwier gedekte tafel van vrienden waant in een burgerpaleisje uit het begin van de eeuw. Kijkt u naar buiten, dan ontwaart u de door groen omzoomde vijvers van Elsene. De waterpartijen werden eertijds door de monniken van de Abdij Ter Kameren aangelegd als kweekvijvers voor karpers.

Les Deux Étangs is een idee van Laurent Petit. Hij is zevenentwintig, werkte in de kledingbranche en raakte in vervoering door de locatie. Hij associeerde zich met de twee eigenaren en Patricia Matthieu de Wijnendael. Samen richtten ze de ruimte in tot een restaurant dat niet op een restaurant lijkt.

De kok is afkomstig uit de streek van Toulouse. Zijn bereidingen zijn overwegend Frans met invloeden uit het Zuidwesten. De porties zijn royaal en de prijzen makkelijk verteerbaar. Succesnummers zijn: met fijne groenten gevulde artisjokbodem met een gepocheerd ei en mousselinesaus (420 frank), gemarineerde rauwe zalm “Soleil Levant” met sojasalade en wasabi (380 frank) en kabeljauw met citroensaus en bieslook (560 frank). Op onze borden kwamen: duif, groenten, paddestoelen en appel als verse ingrediënten van een als maaltijd geserveerde salade (420 frank), linguine deegwaren met morieljes in gecorseerde vleessaus (620 frank), een dokwerkersportie kalfsniertjes met jeneverbessen in donkere saus met gebakken groenten (590 frank) en een deegtaartje gevuld met citroenmousse (200 frank). Het glas werd gevuld met een château Grand Merrain ’94, een aangename, intense rode wijn uit de Haut Médoc (960 frank).

Les Deux Étangs wordt momenteel vooral ‘s middags door zakenlui bezocht. Het is evenwel ook een sfeervol restaurant voor een gezellige avond of een romantische tête-à-tête. Tijdens hete zomerdagen kan u terecht op het fleurige terras, in de schaduw van de bomen aan de vijvers van Elsene.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content