BIJ DE PAARDEN AF

Een unieke nichespeler : Roufitex bewijst dat de West-Vlaamse textielsector meer in huis heeft dan tapijtfabrieken of confectie-ateliers.

In zijn kantoor heeft Guy Van Canneyt, zaakvoerder van het Roeselaarse Roufitex, op een volle muurwand een zwartwitfoto laten ophangen van een kudde paarden. Roufitex heeft immers iets met paarden. De familiale kmo van de Van Canneyts is haast een unicum. Enkel in China en in Duitsland vindt je nog tegenspelers welgeteld twee die net als Roufitex paardenhaar spinnen.

Guy Van Canneyt werkte tot elf jaar geleden voor de bedrijfsadviseurs van Deloitte & Touche in Brussel. Tot er zich een opvolgingsprobleem stelde bij Roufitex. Vader Van Canneyt, die in 1958 het gat in de markt had ontdekt, zag in zoonlief Guy de geknipte en gekwalificeerde opvolger. “De rendabiliteit van ons bedrijf was toen laag,” herinnert Guy Van Canneyt zich. “Maar aan de vraagzijde noteerden we een alsmaar stijgende curve. Mijn eerste taak bestond erin om ook de prijzen op niveau te brengen. Via een ronde bij de klanten maakte ik duidelijk dat dit nodig was om als bedrijf te kunnen investeren én overleven.” Roufitex oogt vandaag monter en wel, met een bruto-exploitatiemarge van 30 miljoen en een nettowinst van 5,8 miljoen (1995). De kopers van het in Roeselare gesponnen paardenhaar komen uit de kledingsector. “In Europa spreken we over een tiental afnemers, wereldwijd over dubbel zoveel,” zegt Guy Van Canneyt. “Het zijn de weverijen die, voor rekening van de fabrikanten van de betere kostuums, de voeringen aanmaken. Zij brengen in de kostuums een tussenlaag aan die gevuld is met gesponnen paardenhaar. Dat zorgt ervoor dat de maatpakken ten allen tijde keurig en soepel en in hun oorspronkelijke vorm blijven zitten.”

Zelf zit Guy Van Canneyt, hoe kan het ook anders, er onberispelijk gekleed bij. Tweemaal per jaar reist hij richting China om er in the middle of nowhere zijn “grondstofen” aan te kopen : gekamd paardenhaar. Alleen een handvol artisanale Chinese ateliers brengen nog het geduld op om paardenhaar “in baaltjes” aan te maken. “Op de China-reizen moet ik toezien op kwaliteitscontrole en bevoorradingszekerheid,” zegt Guy Van Canneyt. Eens de baaltjes met paardenhaar in Roeselare zijn beland, worden ze op spinnerijmachines (juister : twijnmachines) klaargestoomd voor verkoop aan een twintigtal weverijen in de wereld. Roufitex met z’n 25 voltijdse werknemers is voor honderd procent op export gericht (met het accent op Duitsland, Italië, Nederland en Japan). Zegt Guy Van Canneyt : “In alle bescheidenheid : wij scoren dankzij ons kwaliteitswerk. En we willen dat nog lang zo houden.”

GUY VAN CANNEYT (ROUFITEX) Gekamd paardenhaar wordt uit China aangevoerd, in Roeselare gesponnen en wereldwijd uitgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content