‘Bewustmaking is essentieel’

Erwin Telemans is gepokt en gemazeld in het ontwikkelingswerk. Hij werkte vrijwel uitsluitend voor ngo’s. “Ik ben opgegroeid in Burundi, waar mijn ouders voor het toenmalige ABOS werkten”, zegt hij. “Mijn opleiding tot kinesist volgde ik in België. Ik heb het beroep even uitgeoefend, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na de genocide in Rwanda in 1994 werkte ik twee jaar in een vluchtelingenkamp in Goma. Vandaar ging het naar Sudan, vervolgens naar Rwanda, Kenia en uiteindelijk twaalf jaar Tanzania. Daar heb ik een groot materniteitsziekenhuis helpen bouwen.”

Hebt u Handicap International in Afrika leren kennen?

ERWIN TELEMANS. “Inderdaad. Ik werkte ermee samen op het terrein, vooral om de levenskwaliteit van kinderen met een hersenverlamming te verbeteren. Ik wist waarvoor ik koos. Toen onze zoon in België kwam studeren, besloten we als gezin verenigd te blijven. Dat maakte deze kans mogelijk.”

Wat houdt uw functie in?

TELEMANS. “Ik draag de verantwoordelijkheid voor de Belgische tak van de organisatie. Handicap International is een federatie van acht afdelingen, met de hoofdzetel in Lyon. We hebben een personeelsbestand van 65 mensen. Dat is een kleine ploeg. In Brussel is er een operationeel centrum met vijf medewerkers. Van hieruit wordt een aantal landen in Afrika en Latijns-Amerika aangestuurd.

“We zijn een onafhankelijke organisatie, al genieten we steun van de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) als onderdeel van een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst.”

Wat zijn de activiteiten van uw organisatie?

TELEMANS. “We werken op verschillende domeinen. Er is de fondsenwerving, maar we zetten ons ook in voor lobbying en bewustmaking. Dat is essentieel. Bovendien beperken we ons niet tot fysieke handicaps, ook geestelijke beperkingen krijgen onze aandacht.

“Het recentste voorbeeld van bewustmaking is onze We Move Together-campagne. Die gaat over revalidatiezorg. Wereldwijd hebben 250 miljoen mensen behoefte aan een technisch hulpmiddel dat hun mobiliteit en autonomie verbetert. Dat kan een prothese zijn, een rolstoel, noem maar op. Slechts 10 procent van de mensen die zo’n hulpmiddel nodig hebben, kan erover beschikken. Via onze revalidatieprogramma’s hebben we in 2021 hulp kunnen bieden aan 371.915 mensen in 31 landen.”

In uw vrije tijd houdt u zich bezig met lean management. Wat bedoelt u daarmee?

TELEMANS. “Het is een specifieke passie, ik beken (lacht). Lean management is bepalend voor de manier waarop ik teams coach. Het is een materie waar ik enorm veel over lees. Ik geef een voorbeeld. Kenmerkend voor die managementstijl is het visuele management. Bij ons is alles zichtbaar. Daarmee streven we een maximale transparantie na. Onze budgetten en werkplannen hangen gewoon aan de muur, zichtbaar voor iedereen die hier werkt of op bezoek is. Het is een heel menselijke manier om aan management te doen. Ik heb geen bureau, maar loop constant rond. Terwijl ik vroeger medewerkers in mijn bureau ontving, kom ik nu tot bij hen.”

We hebben in 2021 hulp kunnen bieden aan 371.915 mensen in 31 landen

Erwin Telemans

Is: algemeen directeur van Handicap International België

Vrije tijd: lezen over lean management

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content