Bewegende sculpturen

© GF

Bozar brengt vanaf deze week een overzicht van het werk van Pol Bury, de Belgische kinetische kunstenaar die in 2005 overleed. Zijn werk bleef lang onderbelicht. Onder meer door de inspanningen van galeriehouder Patrick Derom is hij opnieuw gewild op de internationale kunstmarkt. Goede werken van hem gaan voor 100.000 à 400.000 euro van de hand.

De Belg experimenteerde eerst met surrealistische schilderkunst, maar bouwde vanaf de jaren vijftig aan een oeuvre met kinetische beelden. Eerst liet hij zijn werken bewegen door menselijk toedoen (zoals die van Alexander Calder), daarna machinaal (zoals die van Jean Tinguely). In 1959 brak Bury internationaal door met zijn Ponctuations: verrassend traag bewegende sculpturen met geometrische vormen.

Na een periode in New York keert hij in 1968 naar Europa terug om samen te werken met de Galerie Maeght. In die tijd begon hij openbare fonteinen te maken, een aspect van zijn oeuvre waar hij vandaag het meest mee wordt geassocieerd. De expo in Bozar bewijst dat zijn werk veel verder gaat – van tekeningen tot juwelen en zelfs literaire creaties.

Pol Bury, Time in Motion, van 23 februari tot 4 juni in Bozar in Brussel

TDM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content