Bevroren koers

De markten hebben het nauwelijks in de gaten, maar er wordt in West-Vlaanderen bij PinguinLutosa naarstig verder gebouwd aan een Europese gigant in diepvriesproducten.

De West-Vlaamse specialist in diepvriesproducten PinguinLutosa (Euronext Brussel; ISIN-code BE0003765790) haalt dezer dagen weer de financiële pers. Recent raakte immers bekend dat PinguinLutosa en de CECAB-groep onderhandelingen zijn gestart om de activiteiten van d’Aucy Frozen Foods , de diepvriesgroentedivisie van CECAB, bij PinguinLutosa onder te brengen. Dankzij de vier sites van de Fransen in Polen en de twee in Hongarije krijgt PinguinLutosa meteen een stevige voet aan de grond in Centraal- en Oost-Europa, een blinde vlek die nog moest worden ingevuld. PinguinLutosa, het Europese nummer twee in diepvriesgroenten, groeit dankzij d’Aucy Frozen Foods van ongeveer 260.000 naar 400.000 ton. De bedoeling is dat de transactie nog dit jaar wordt afgerond. In het kader van de operatie verbindt de CECAB-groep zich ertoe om een belang van (minstens) 10 % te nemen in PinguinLutosa. Dat zal grotendeels gebeuren via een private (niet open voor het brede publiek) kapitaalverhoging van 10 miljoen euro. Opmerkelijk is dat die kapitaalverhoging zal plaatsvinden tegen 11,67 euro per aandeel, zowat 20 % hoger dan de koers op het moment van de aankondiging. Het voorbije jaar hebben we veel kapitaalverhogingen gezien die (ver) onder de koers bleven. Maar eigenlijk ligt de prijs dichter bij de boekwaarde.

Het in omzettermen sterke groeiverhaal van Pinguin begon in 2007 met de overnames in het Verenigd Koninkrijk van Padley Vegetables en de groenteverwerkende business van Christian Salvesen. Die waren nog maar net aangekondigd of er was al de unieke kans om Lutosa over te nemen, het mooiste Belgische bedrijf in diepvriesfrieten. Van een omzet van 150 miljoen euro voor Pinguin in 2005-2006 is PinguinLutosa als groep geëvolueerd naar een omzet van circa 450 miljoen euro vorig jaar. Een verdrievoudiging van de omzet dus. Dat wordt een verviervoudiging als de deal met de CECAB-groep rond is. Tegenover die weldra 600 miljoen euro omzet staat echter slechts een beurskapitalisatie van ruim 100 miljoen euro. Voor Lutosa alleen werd in 2007 al 175 miljoen euro betaald.

De hele sector wordt tegenwoordig echter geconfronteerd met historisch lage prijzen en dus een geringe rendabiliteit. Het PinguinLutosa-aandeel interesseert ons echter niet wegens de jaarcijfers voor 2010, maar voor het potentieel op wat langere termijn op basis van de huidige lage waardering. De rustige valuebelegger mag het aandeel dan ook accumuleren. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content