Beurzen kelderen wereldwijd

Dik 5,5 % verloor de Bel20 afgelopen maandag, het grootste verlies in zeventien jaar en voorlopig ook de klap op de vuurpijl van een rampzalige week. Voor de zwarte maandag had de sterindex al liefst 8,1 % van zijn waarde in rook zien opgaan. Met een slotnotering van 3695,13 punten stond de index 22,3 % onder de piek van 23 mei 2007. Daarmee kreeg de Brusselse beurs officieel de status van ‘berenmarkt’ opgeplakt.

Met de forse daling volgde Brussel een beweging die wereldwijd was ingezet. Op dinsdag maakte de Amerikaanse Bank Citigroup bekend dat het een recordverlies van 9,8 miljard dollar had genoteerd in het vierde kwartaal. Het aandeel kreeg een klap van 7,3 %. Ook andere banken zoals JP Morgan en Merrill Lynch gingen mee de dieperik in, met elk een verlies van 5,3 %.

De vrees voor nog meer gevolgen van de kredietcrisis en tegenvallende detailhandelsverkopen voor de maand december, zwengelde de angst voor een Amerikaanse recessie aan. Die onzekerheid leek de Europese beurzen eerst te verlammen, maar sloeg later om in regelrechte paniek. Berichten over een Duitse groeivertraging en speculaties over de impact van de kredietcrisis op Europese banken, brachten de bal aan het rollen.

In Europa verloor EuroStoxx50 op maandag 7,31 %. Zowel Parijs als Frankfurt liet verliezen van boven 7 % optekenen. In Brussel waren het ook de bankaandelen die de zwaarste klappen te verduren kregen. Dexia zag zijn koers maandag 8,2 % lager gaan, een reactie op de ratingverlaging van de Amerikaanse kredietverzekeraar Ambac, waar de bank voor 5,8 miljard euro aan kredieten heeft uitstaan. Bovendien speelt de Amerikaanse Dexiadochter FSA in dezelfde markt als de geteisterde kredietverzekeraars MBIA en Ambac. Dexia wijst er echter op dat FSA, een verzekeraar van gemeentelijke obligaties, zijn activiteit met meer dan de helft zag stijgen dankzij de crisis.

Niet alleen de financiële aandelen deden het beroerd. Omega Pharma bewees een week eerder al dat een omzetdaling van 24 % in de Belgische verkoop voldoende is om een aandeel te doen kelderen met 25,9 %. Het aandeel zakte vrijdag tot 31,35 euro, wat 53 % lager is dan het recordpeil van 19 juli 2007. Op zwarte maandag was geen enkele sector veilig. Punch Telematix verloor 17 %, Alfacam 8,05 %, en ook defensieve aandelen zoals InBev speelden tot 4 % kwijt.

Door de beursval zou het totaal geïnvesteerde vermogen van de Belgische particuliere belegger met 25 miljard euro zijn afgekalfd sinds het hoogtepunt in mei van vorig jaar. (T)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content