BEURSHAUSSE OF ZEEPBEL?

Is op de beurs van Sjanghai een zeepbel geblazen? Op het eerste gezicht wel. De krachtige hausse van de jongste maanden werd gevoed door miljoenen beginnende particuliere beleggers, die voor informatie en advies niet kunnen terugvallen op een vrije pers, noch op analisten. Beide zijn door censuur en strikte reglementering monddood. En van de Chinezen is bekend dat ze het gokken in het bloed hebben. Toch is het beleggen van de zuurverdiende spaarcenten nog wat anders dan gokken op La Louvière-Lierse. Bovendien wordt de beursklim iets te makkelijk als een zeepbel afgedaan. Als de financiële experts zeggen: “Het is een bubbel”, dan bedoelen ze soms: “We begrijpen de stijging niet helemaal”. Want de beurshausse stoelt ook op enkele stevige fundamenten.

l De Chinese economie groeit met een ritme van 10 % per jaar, al is een snel groeiende economie geen garantie voor een snel stijgende beurs.

l De Chinese bedrijven boeken een winstgroei van gemiddeld 40 % per jaar. De huidige koers-winstverhouding van 41 voor dit jaar, en van 33 op basis van de verwachte winsten de komende twaalf maanden, is voor zulke snel groeiende bedrijven niet astronomisch hoog. Tijdens de hoogdagen van de technologiegekte betaalden de beleggers tachtig keer en meer de winst. Als er al winst gerapporteerd werd.

l De vennootschapsbelasting op binnenlandse bedrijven werd begin dit jaar verlaagd van 33 % naar 25 %, wat de beursrally mee op de rails hielp.

l Het Chinese financiële systeem staat nog in de kinderschoenen. Daardoor is er een schaarste aan activa om in te beleggen. De schaarse activa (zoals aandelen) noteren daarom tegen een premie.

l Er is een grote kloof tussen de lage rente op bankdepositio’s (die zelfs lager dan de inflatie is) en de verwachte return op de beurs. Dat rendementsverschil zuigt geld naar de beurs.

l De Chinese beurzen waren lange tijd klinisch dood. De beurzen van Sjanghai en Shenzhen werden tussen 2001 en 2005 gemeden als de pest. De indexen halveerden in die perioden. De huidige hausse is daarom voor een groot stuk een inhaalrace.

l De beursstijging bleef beperkt tot de aandelen die noteren op de lokale beurzen van Sjanghai en Shenzhen, die enkel toegankelijk zijn voor de Chinese beleggers. Aan de Chinese aandelen genoteerd in Hongkong en New York ging de stratosferische klim grotendeels voorbij, en is er met koers-winstverhoudingen van zestien helemaal geen sprake van een zeepbel. Integendeel, tegen deze prijzen zijn deze Chinese groeiaandelen een uitstekende belegging voor de lange termijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content