Betonboer met groene vingers

De betonsector staat niet meteen bekend om zijn milieubewuste aanpak, maar als ‘groene’ materialen ook nog eens lichter, sneller en voordeliger zijn, ziet het Houthalense betonbedrijf Marmorith natuurlijk geen bezwaren.

Wie in Limburg ‘bouwen’ zegt, komt de jongste jaren steeds vaker uit bij Marmorith Betonindustrie. De Industriële Hogeschool in Diepenbeek, Vleugel S van Virga Jesse-ziekenhuis in HasseltHaHHHHaH, het Vlaams Administratief Centrum in Hasselt, het zijn maar enkele grote projecten van het betonbedrijf uit Houthalen. Maar het meest zichtbare visitekaartje ligt langs de E40 Brussel-Luik: een scherm van dertien kilometer tussen de snelweg en de HST-bedding, dat bestaat uit Evergreen-bloembakken. Die waren in 2002 goed voor 25% van de jaaromzet. Vorig jaar was Marmorith met zijn zestig werknemers goed voor een omzet van 11,8 miljoen euro, een stijging van 8%.

Enkele vernieuwingen moeten dat cijfer in 2003 op 15 miljoen euro brengen. Met het modulaire bouwsysteem Moducon3Win (kolommen, vloerplaten en stabiliteitswanden) kan Marmorith de bouwtijd aanzienlijk inkorten, en door te werken met standaardmodules kan de productie veel meer worden geautomatiseerd.

Betonproducenten hebben doorgaans geen groene vingers, maar Marmorith probeert toch groene accenten te leggen in zijn productgamma. In 2005 mag volgens het Vlaamse Grinddecreet maar 1,3 miljoen ton grind gewonnen worden. Reden genoeg om te zoeken naar grindbesparende alternatieven. Zo leidt BubbleDeck, een Deense uitvinding, tot 35% minder grondstofverbruik.

Het Limburgse betonbedrijf ontwikkelde met AirDeck een eigen lichtgewicht breedplaatvloer met conische potten in plaats van bollen. “Onze patenten zijn binnen, waardoor AirDeck binnenkort op de markt kan komen,” zegt gedelegeerd bestuurder Ewald Houben. “We wachten nog op machinebouwers om de productie te kunnen automatiseren.” Met die eenvoudige verandering vermijdt Marmorith de licentiekosten op het gebruik van BubbleDeck. Houben: “Die breedplaatvloeren zijn duurder dan de traditionele exemplaren, maar leveren de bouwheer aanzienlijke besparingen op. Ze zijn immers lichter, waardoor de volledige structuur van het gebouw lichter kan worden gemaakt. Ze worden prefab aangeleverd, wat de bouwperiode flink korter maakt. Er is dus een heel groot terugverdieneffect.”

Jean-Paul Wydoodt [{ssquf}]

Milieubewuster bouwen kan ook voordelig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content