Betonalpinisten

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Tijdens Mode 2001 Landed-Geland wordt de top van de KBC-zetel in Antwerpen gesierd met een negentien meter hoge rode doek in de vorm van de letter A. Op negen andere gebouwen in de stad zijn grote kleurvlakken geplaatst. Deze heksentoeren zijn een realisatie van een jong bedrijf uit Deurne, Acrotech, dat is gespecialiseerd in industrieel hoogtewerk met touwtechnieken.

“In de constructie op de Boerentoren zit 4,9 ton ijzer,” vertelt gedelegeerd bestuurder Gregor Van Den Eynden (31). “Met de hand moesten wij twintig kilometer buizen over trappen en ladders tot op het dak van de wolkenkrabber sleuren. Telkens opnieuw wijzigden de opdrachtgevers de plannen. Uiteindelijk hebben we de klus – een opdracht van zo’n 10 miljoen frank – toch op nog geen drie weken tijd geklaard.”

In juli 1998 richtte de voormalige para, stuntman en alpinist Van Den Eynden samen met Sophie De Baerdemaeker een rope access-bedrijf op. Hoe is dat zo gekomen? Na een wereldreis van vier jaar werkte Van den Eynden twee jaar voor de Duitse stellingbouwer Peiniger. Vervolgens ging hij als technicus aan de slag bij de Vlaamse Opera. Op die manier leerde hij de bouwwereld kennen. In zijn vrije tijd beklom hij bergen. “Toen Renotech voor de asbestverwijdering uit de liftkokers van Berlaymont in Brussel alpinisten/bouwvakkers zocht, heb ik hen uit de nood geholpen. Zo ontstond het idee een eigen onderneming uit de grond te stampen.”

Vandaag realiseert Acrotech met zeventien medewerkers een omzet van 100 miljoen frank. Het bedrijf plaatst masten, controleert waterlekken en maakt betonscans op moeilijk bereikbare plaatsen, waar de klassieke kraan niet bij kan of het niet de moeite loont een reuzenstelling te bouwen. Alles gebeurt met touwen, in het jargon rope access genoemd.

In de Benelux beklommen de medewerkers van Acrotech zowat iedere mogelijke toren om herstellingswerken uit te voeren of antennes te plaatsen. Deze week voegt het bedrijf de twee bollen van het Centraal Station in Antwerpen op. Op de referentielijst staan ook raamcontracten met de belangrijkste telecomoperatoren in België ( Orange, Proximus) en Nederland ( Telford, KPN, BEN, Dutchtone). “Wat veiligheid betreft, staan onze noorderburen een stuk verder dan wij. Ik word bijvoorbeeld als expert uitgenodigd op hun sectorvergaderingen om uniforme systemen en procedures uit te werken.”

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content