Betere conditie(s)

De Federatie wil haar elite een duwtje in de rug geven.

Dat broer en zus mekaar terugvinden in de Belgische representatieve squads, komt niet vaak voor. Voor de Oostendelingen Gaëlle Van Wettere bij de Ladies en Thomas bij de Boys, is dat toch zo voor 1999. Maar dat is niet alles, ook de ouders, Mireille en Patrick zijn actief in de federatie. De zeer talentrijke familie (beide ouders hebben een handicap lager dan 10) zet alles in om aan te tonen dat golf een echte sport is. Geen wonder dus dat Dr. Van Wettere de verantwoordelijkheid van de sportieve commissie van de Federatie op zich wou nemen.

“Ik had zo m’n eigen visie op de zaak. Ik ben begonnen met een evaluatie van onze nationale coach, de Zweed Hans Weinhöfer, die hier nu reeds twee jaar actief is, en van de resultaten van onze nationale teams. Behalve de Europese kampioenstitel van Didier de Vooght (twee jaar geleden), waren er geen resultaten. Bovendien rijst de vraag of de combinatie studies in de Verenigde Staten en golfspel wel ideaal is. Intussen is het algemeen niveau gedaald: dat hebben we kunnen vaststellen tijdens de laatste Wereldkampioenschappen in Chili, waar onze beste spelers diegenen waren die niet in de Verenigde Staten speelden.”

Van Wettere stelt twee actiepunten voor: de federale kalender verduidelijken met verschillende leeftijdscategorieën (7-12 jaar, 13-16 jaar, 16-21 jaar en de rest), zodat iedereen het kan opnemen tegen spelers van eigen niveau. Daarnaast heeft hij een nieuw werkschema uitgewerkt met Weinhöfer.

Van Wettere meent dat hij relatief veel kostte voor een beperkt aantal dagen per jaar. Met als resultaat dat bepaalde spelers van hem over een periode van één jaar slechts twintig minuten echt persoonlijk advies hadden ontvangen, wat veel te weinig was. Bovendien spreekt hij enkel Engels. Daarom werd de opdracht (1/3 time) van Weinhöfer gehalveerd. De helft van het gerecupereerde budget werd aan zes Belgische pro’s toegekend ( Sophie Leten, Yuri Tadiotto, Bart Bollen, Christian Ditlefsen, Amaury d’Ogimont, Philippe Vanderstricht), die zich met de training van de squads zullen bezighouden.

De zes zullen zelf voortdurend door Weinhöfer worden gevolgd en getraind. De squads en hun trainers zullen tijdens de zes wintermaanden één weekend per maand samenkomen. Alle aspecten van hun spel zullen aan bod komen en er wordt alles aan gedaan om hen klaar te stomen tot echte competitiesportlui. Hun fysieke conditie zal worden verbeterd. Dat is, samen met het kortspel, een eerste prioriteit.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content