BETER WERKEN MET INTERNET EXPLORER

Het is mogelijk om Internet Explorer, de populairste internetbrowser, beter te gebruiken, zelfs als u geen computerwizard bent.

Reclame tegenhouden

Bepaalde sites gebruiken pop-upvensters vol ongewenste reclame, die plots heel wat plaats innemen op het scherm. Internet Explorer biedt echter de mogelijkheid om deze lastpakken tegen te houden. In het menu Extra kiest u daartoe Pop-upblokkering, een functie die u bovendien kunt instellen. Hierbij merken we op dat deze kwelduivels bij concurrent Firefox automatisch worden tegengehouden. Denk er echter aan dat pop-ups door sommige sites ook worden gebruikt voor extra informatie of bijkomende functies.

Sporen wissen

De Microsoftbrowser onthoudt alles. Zo worden bijvoorbeeld alle ingevulde formulieren opgeslagen. Om u daarvan te vergewissen, moet u gewoon op de knop Geschiedenis van het programma klikken. Toch is het mogelijk om uw sporen te wissen. Hiervoor begeeft u zich naar Internetopties in het menu Extra. Op het tabblad Algemeen klikt u vervolgens op Geschiedenis wissen. Voor een grondige schoonmaakbeurt kunt u eveneens klikken op Cookies verwijderen en Bestanden verwijderen. Tot slot kunt u op het tabblad Inhoud (Persoonlijke gegevens) bij AutoAanvullen op Formulieren wissen en Wachtwoorden wissen klikken om de opgeslagen gegevens te verwijderen die bijvoorbeeld worden opgeslagen bij het invullen van bepaalde onlineformulieren.

Alle bestanden lezen

Bepaalde websites bieden speciale effecten, muziek en videoclips aan. Een nieuw geïnstalleerde versie van Internet Explorer kan hier vaak niet mee om. Indien bepaalde animaties niet zichtbaar zijn, ontbreekt er waarschijnlijk een bepaalde invoegtoepassing, een gratis programmaatje (de basisversie ervan, tenminste) dat voor Internet Explorer een bepaalde animatie of video kan lezen. Het verdient aanbeveling om de voornaamste plug-ins te downloaden van de websites van de makers. Zo zijn vooral Quicktime (www.quicktime.com), Flash Player (www.macromedia.com) en RealPlayer (www.real.com) handig.

Om elektronisch te bankieren hebt u dan weer vaak een programma nodig dat gebruikmaakt van Java van Sun (www.sun.com). Pdf-bestanden kunt u openen met het programma Adobe Acrobat, dat zich meestal al op de pc bevindt. Zoniet kunt u het vinden op www.adobe.com.

Talen aanpassen

Internet Explorer gaat niet altijd optimaal om met talen die gebruikmaken van een ander alfabet (cyrillisch, Arabisch enzovoort) en geeft de tekens dan verkeerd weer. Dit geldt soms ook voor Nederlandstalige pagina’s waarop geaccentueerde tekens voorkomen. Een oplossing hiervoor vindt u in het menu Beeld, bij Codering. Kies voor Unicode (UTF-8) of West-Europees (ISO), afhankelijk van het soort alfabet dat u wenst te ontcijferen. In hetzelfde menu kunt u bij Meer het gewenste alfabet selecteren. Tot slot vinkt u ook de functie Automatische selectie aan in het menu Codering indien u voort wenst te surfen in dezelfde taal.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content