BETER, MAAR DUUR

De coderingsmarkt is wereldwijd verzadigd. Producent Willett zoekt met haar Belgisch filiaal cont(r)acten via eurolobbying.

Marktaandeel behouden en de internationale lobbykanalen betokkelen in Brussel, hoofdstad van Europa. Die opdracht krijgt Guillaume Versteylen, area sales manager van de nv Willett, een Britse multinational die codeer- en etiketteringsapparatuur maakt. Het Belgische filiaal bestaat tien jaar en heeft als klanten onder meer Cockerill Sambre, Glaverbel, Interbrew, Philips en Spadel.

Voor de codering van producten wordt een inkjet of laser gebruikt. Ze werken een rij producten van 400 meter per minuut af. Het milieuvriendelijke laserapparaat, sinds drie jaar op de markt, verbruikt geen inkt.

Guillaume Versteylen verwacht vooral toepassingen in de voedings- en de medische sector. “Maar de klanten houden voorlopig de boot af. Want de laser kost viermaal meer dan de inkjet.” En Versteylen voorziet voorlopig geen daling van de prijs voor de laser. In tegenstelling tot de inkjet. “De markt is wereldwijd verzadigd. Er woedt een prijzenslag tussen de belangrijkste spelers, Videojet, Domino, Willmett en Imaje. Zeven jaar geleden kostte een inkjet 800.000 frank, vandaag nog 250.000 frank. Het komt er vandaag vooral op aan marktaandeel te behouden. De omzet is minder belangrijk.” In 1995 bedroeg die omzet van het Belgische filiaal 68 miljoen frank, gerealiseerd door tien werknemers.

Willett België levert daarmee één procent van de totale groepsomzet. Jaarlijks worden in België 80 inkjets verkocht, wereldwijd gaan er meer dan 7000 over de toonbank. “België telt, in tegenstelling tot Nederland, weinig grote productiecentra. Maar de markt is interessant, omdat je meer moeite moet doen. Onze apparaten worden gemaakt in Engeland, maar we passen ze steeds aan in ons atelier. Vlamingen zijn veeleisender, Engelse firma’s hebben minder kwaliteitszorg.” Die aanpassing betekent ook een maand gratis proefdraaien van nieuwe apparatuur bij de klant.

In maart tekende Willett een wereldwijd contract voor de codering bij Kraft Jacobs Suchard. Ook België is erbij betrokken met de vestiging van Côte d’Or in Halle. Het contract voorziet in de aanpassing van de bestaande software en de installatie van nieuw materiaal. “Willmett wil meer en meer streven naar internationale contracten. Daarin ligt ook de taak van het Belgische filiaal. Wij moeten de headquarters in Brussel contacteren, om die internationale contracten af te sluiten.” Willetts ligging is dan ook ideaal : aan de Schaarbeekse Dailly-kazerne, geen kilometer verwijderd van de Berlaymont.

GUILLAUME VERSTEYLEN (WILLETT) België is kleine en zeer moeilijke markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content