Beter leren delegeren

De ervaren retailer Luc Van Mol vreesde even dat hij de jonge topambtenaar Vincent Mahieu weinig zou kunnen bijbrengen. Maar ondanks de totaal verschillende werksituaties kon het duo het erg goed met elkaar vinden.

VINCENT MAHIEU (34)

Wie bent u?

“Ik ben stafdirecteur Budget en Beheerscontrole bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Die functie oefen ik nu ruim een jaar uit. Ze is te vergelijken met die van een financieel directeur in de privésector. Onze directie overziet een budget van 320 miljoen euro. Ik ben een bio-ingenieur en na mijn studies ben ik ook even onderzoeker geweest.”

Waarom neemt u deel aan deze cyclus?

“In de berichtgeving over de vorige reeks zag ik veel thema’s waar ik zelf ook mee worstel. Het leek mij bijzonder leerzaam om in contact te komen met ervaren managers, die gelijkaardige situaties hebben meegemaakt. Die ervaring ontbreek me nog, ik ben de jongste in het directiecomité.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Delegeren is nog een werkpunt. Ik slaag er wel in zaken te delegeren. Maar ik betrap mezelf er wel op dat ik aan het einde gevoelige en potentiële probleemdossiers toch vaak naar me toe trek. Ik wil dat het vooruitgaat, maar door tijdsdruk is het moeilijk een noodzakelijke cultuurverandering te krijgen waarbij ik de verantwoordelijkheid voor een bepaalde taak afstoot naar het niveau waar het zou moeten liggen.”

Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?

“Dingen loslaten gaat me al beter af, maar het blijft een evenwichtsoefening. Nu begin ik soms nog aan een antwoord, maar sleep ik het naar de prullenbak. Op die manier staan mijn medewerkers zelf in voor de afhandeling en stel ik ze zelf meer verantwoordelijk. Ik informeer achteraf wel naar de afhandeling van het dossier.”

LUC VAN MOL (49)

Wie bent u?

“Ik leid de kledingketen ZEB. Er zijn nu 44 vestigingen, bijna allemaal in Vlaanderen op één Waalse testwinkel na. Jaarlijks komen er acht à tien winkels bij. Ik gaf meer dan twintig jaar geleden een comfortabele job als directeur bij het adviesbureau Capgemini op om ondernemer te worden. Het is puur toeval dat het de retail werd. Het is allemaal begonnen met jeans te verkopen aan andere kledingzaken.”

Waarom neemt u deel aan deze cyclus?

“Het is de eerste keer. De Management Associatie had mij gevraagd en gezegd dat iemand met mijn profiel erg geschikt was voor het mentorschap. Eerlijk gezegd, had ik wel verwacht dat ze mij aan een andere ondernemer zouden koppelen. Daarom was het een verrassing dat het een ambtenaar werd. Daar heb ik weinig affiniteit mee.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Een van de aandachtspunten was beter leren delegeren. Wanneer je team met een probleem kampt, moet je als manager soms de oplossing voor jezelf houden en het team zijn eigen oplossing laten zoeken. Dat is niet gemakkelijk, maar een noodzakelijke managementtechniek. Als je alles zelf oplost, kunnen je mensen niet groeien. Je mag niet in hun plaats denken. Empathische mensen hebben vaak die neiging, maar als manager zijn ze dan soms te empathisch. Het komt erop aan altijd van de feiten uit te gaan.”

Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?

“Het was ook leerrijk voor mij, vooral om te zien hoe beperkt Vincent als manager soms wordt door de specifieke context waarin hij werkt. Of het nu over verlonings- of personeelsbeleid gaat, ik heb veel meer autonomie. Hij moet ook met tal van andere factoren rekeningen houden, waardoor bij beslissingen niet altijd de feiten de doorslag geven. Ik zou daar niet kunnen werken (lacht).”

Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Management Associatie, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Jonge Manager, Wijze Mentors, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

STIJN FOCKEDEY, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content