Bestel vandaag uw Van Gogh in Antwerpen

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh, De Nachtwacht van Rembrandt, de Mona Lisa van Leonardo da Vinci – bij Simil’ Paint Gallery in Antwerpen kan je kopieën bestellen van deze en andere meesters. Enige beperking: de meester moet ten minste al 70 jaar overleden zijn. “Het beeldrecht is pas vrij na 70 jaar,” verduidelijkt Guy Schutters, die samen met zijn vrouw Gerda Peeters de galerie runt. “In principe kunnen kopieën van meesters die nog geen 70 jaar dood zijn ook besteld worden, maar dan moet er met de eigenaars van de schilderijen onderhandeld worden over het beeldrecht.”

De reproducties worden met de hand geschilderd, altijd olieverf op doek. Guy Schutters: “Eigenlijk gaat het steeds over een interpretatie die sterk aanleunt bij het origineel. Soms zijn er wel kleine afwijkingen. Het is nooit een exacte kopie. Je kan het schilderij ook laten maken op de grootte die je zelf wenst. De kopers geven we steeds een certificaat mee waarin duidelijk staat dat het om een interpretatie gaat.”

Het echtpaar heeft altijd al interesse gehad voor kunst. “Puur als hobby bezochten we vaak galeries en kunstveilingen. Twee jaar geleden wandelden we in Parijs in de buurt van het Louvre voorbij een galerie waar in opdracht kopieën besteld konden worden. We hebben er een reproductie besteld, maar de prijs was veel te duur. Dat moest veel goedkoper kunnen. Zo rijpte het idee en zes maanden geleden hebben we Simil’ Paint Gallery geopend.” Vooral de impressionisten zoals Degas, Van Gogh en Monet liggen goed in de markt. Toch specialiseert de galerie zich in marine- en zeezichten. “In Antwerpen is er veel vraag naar dergelijke doeken. We hebben er 25 laten maken om in de galerie op te hangen. Ideaal wanneer in augustus de Tall Ships’ Race naar Antwerpen komt.”

Veel Belgische kunstenaars willen voor de galerie werken, maar Schutters en Peeters geven de voorkeur aan kunstenaars uit Oost-Europa. “Zo kunnen we het ook betaalbaar houden. Een doek kost doorgaans tussen de 300 en 1500 euro. De leveringstermijn is zo’n acht tot tien weken.”

Schutters en Peeters mikken naast de echte liefhebber ook op toeristen, vooral Nederlanders. “Ook bedrijven behoren tot onze doelgroep. Vooral dan de havenbedrijven, waarvan we een grote interesse verwachten van onze marine- en zeezichten.”

WKl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content