BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN

1 Oesterpark Devriendt (Blankenberge) 3,6

2 Le Grand Bleu (Gent) 3,3

3 ‘t Kantientje (Knokke-Heist) 3,1

4 De Drie Biggetjes (Gent) 2,3

5 Rooden Scilt (Erps-Kwerps) 1,9

6. Le Vert d’Eau (Plancenoit) 1,9

7 La Clef des Champs (Brussel) 1,5

8 Les Amis du Cep (Sint-Pieters-Woluwe) 1,4

9 Le Gourmandin (Brussel) 1,2

10 Le Loup Galant (Brussel) 1,1

Oesterpark Devriendt (misschien beter bekend onder zijn vroegere naam: De Kreeftenput) uit Blankenberge is het drukst bezochte restaurant in de categorie ‘restaurants met een goede prijs-kwaliteitverhouding’, gevolgd door ‘t Kantientje uit Knokke-Heist. Oesterpark Devriendt is niet alleen het meest bezochte eethuis in deze categorie, maar mag zich volgens de Belgische managers simpelweg hét restaurant met de beste prijs-kwaliteitverhouding noemen. Het wordt gevolgd door Le Grand Bleu uit Gent .

In Wallonië geldt Le Vert d’Eau uit Plancenoit (plaats 5) als het restaurant met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De nummer één bij de open keuze is de Siphon uit Damme. Deze sympathieke eetfabriek hoeft al lang niets meer te bewijzen. Dock’s Café uit Antwerpen, vorig jaar nog nummer één bij de open keuze, zakt vreemd genoeg naar de vijftiende plaats.

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING’ OESTERPARK DEVRIENDT: SUPERVERS ZEEBANKET

Piet Devriendt opende zo’n vijftien jaar geleden in een hangaar van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant waar de mensen aanschoven aan grote tafels. Vanaf de eerste dag liep het er storm. In deze keet – met aan de ene kant betonnen putten als leefbassins voor wriemelende kreeften en aan de andere kant een open keuken over de volledige lengte van de muur – wordt massaal genoten van superverse schaal- en schelpdieren. Kreeften worden op bestelling gekookt (6,6 euro per 100 g). Hét succesnummer bij uitstek is ‘plateau royale’, opgebouwd uit oesters, rauwe mosselen, scampi, coquilles, garnalen, langoustines, wulken, kreukels en een halve kreeft (98 euro voor twee, een fles champagne inbegrepen). Ook garnaalkroketten (9 euro) en jumbomosselen (17 euro voor een pan van 1,2 kg) en zeetong van twee in een kilo (23 euro) zijn specialiteiten. De klanten komen van overal: 20 % is Duits en 5 % is Japans! In de zomer staat het publiek in de rij voor een stoel, want reserveren is uitgesloten.

Oesterpark Devriendt

Oude Wenduinsesteenweg 16,

8370 Blankenberge

tel. 050 41 10 35

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING – VRIJE KEUZE VAN DE TRENDSLEZER’ SIPHON: DRUK BEZOCHT

Een landschap dat Jacques Brel zou bekoren: wuivende populieren op het vlakke land groeten de oude hoeve die voor eeuwig genesteld lijkt tussen twee kanalen. De typisch Belgische brasserie – sinds 1901 in handen van de familie Callewaert – heeft de reputatie een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen van de kuststreek en haar hinterland te bieden. De populariteit is te danken aan de ongedwongenheid van een basiskeuken met bijzondere aandacht voor de aangevoerde producten en voor een verzorgde afwerking. De grijze garnalen uit Zeebrugge worden met de hand gepeld, de paling in het groen is een toonbeeld van versheid, de coq-au-vin is bijzonder gereputeerd en de royale stukken rundvlees zijn een feest voor bordeauxliefhebbers die hierin een gedroomde tegenspeler vinden. Decennialang deed de Siphon de passie hoog oplaaien door zijn beursvriendelijke wijnkelder. Intussen zijn de Pétrus en andere grote bordeauxwijnen heel wat schaarser geworden, maar het adres is nog altijd een omweg waard!

Siphon

Damse Vaart-Oost 1, 8340 Oostkerke-Damme

tel. 050 62 02 02

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content