BESTE JONG, AANSTORMEND TALENT

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN

1 Hertog Jan (Sint-Andries/Brugge) 4,0

2 Bon-Bon (Ukkel) 3,7

3 Le Pain et le Vin (Ukkel) 3,0

4 In den Wulf (Dranouter) 2,6

5 Hecker (Antwerpen) 2,0

6 Rabelais (De Haan) 1,6

6 Le Caprice des Deux (Lasne) 1,6

8 Kijk Uit (Vilvoorde) 1,5

9 Radis Noir (Antwerpen) 1,4

10 Magis (Tongeren) 1,1

Le Pain et le Vin uit Ukkel is het drukst bezochte restaurant uit deze categorie, met Hertog Jan uit Sint-Andries (Brugge) op de tweede en Bon-Bon uit Ukkel op de derde plaats.

Als ‘beste jong aanstormend talent’ mag Hertog Jan met de eerste prijs weglopen. Vorig jaar stond dit restaurant nog op de derde plaats. Kenners beschouwen de geavanceerde keuken van de getalenteerde en ambitieuze Gert Mangeleer momenteel als de interessantste van België. Toch krijgt in het rode boekje van bandenfabrikant Michelin Hertog Jan nog steeds niet de verdiende aandacht!

Het hoogst genoteerde Waalse restaurant is Le Caprice des Deux in Lasne (plaats 6).

Bij het ‘jong aanstormend talent – open keuze’ staat nieuwkomer Le Coriandre uit Watermaal-Bosvoorde op de eerste plaats. Op de zesde plaats in de categorie open keuze treffen wij, als tweede belangrijke nieuwkomer, ‘t Notarishuys uit Diksmuide.

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE JONG, AANSTORMEND TALENT’ HERTOG JAN: CULINAIR TRAPEZEWERK

De 29-jarige kok Gert De Mangeleer verwierf de Gouden Garde in de Knack Restaurantgids 2005-2006 als ‘Meest Inventieve Kok’ en weet die titel met waardigheid te dragen. Gert De Mangeleer werd gevormd in restaurant ‘t Molentje in Zeebrugge, waar hij de laatste vier jaar souschef was. In Hertog Jan ontpopte De Mangeleer zich als een veeleisende controlefreak en een van de belangrijkste vertegenwoordigers in ons land van de ‘nieuwe Spaanse keuken’. Zijn geavanceerde bereidingen zijn boeiend en licht verteerbaar, zitten vol contrasten in smaken en texturen en zijn een plezier voor het oog. Deze ambitieuze kok, die slechts genoegen neemt met de eerste plaats, nam recent, samen met sommelier Joachim Boudens, het restaurant over van wijngoeroe Guido Francque. De twee jonge bazen zijn uit hetzelfde hout gesneden. Joachim Boudens is een wijnfreak die eindigde als ‘Beste Sommelier van België’ in de wedstrijd Prosper Montagné 2005. Er valt van dit duo nog veel te verwachten.

Hertog Jan

Torhoutsesteenweg 479, 8200 Sint-Andries (Brugge)

tel. 050 67 34 46

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE JONG, AANSTORMEND TALENT – VRIJE KEUZE VAN DE TRENDSLEZER’ LE CORIANDRE: GEEN GEPEPERDE REKENING

Het is prettig kennismaken met Le Coriandre en zijn wervend evenwicht ‘honger-genot-uitgave’, net op maat van zakenlui. De 37-jarige Damien Vanderhoeven kreeg zijn opleiding bij Ceria en stond aan het kookfornuis in La Salade Folle, Les Foudres en Chez Pierrot in La Saladine (Brussel). Daarna was hij drie jaar lang chef in La Ferme de la Brire. In november 1995 installeerde hij zich in een discrete woning in Watermaal-Bosvoorde, met drie in elkaar overlopende ruimten vóór de keuken. Klein, bijna huiselijk. De ruimte in artisjoktinten is net groot genoeg voor een dertigtal gasten. De seizoenskaart is beperkt en staat op een schoolbord, en de producten lijken zorgvuldig geselecteerd. Bij ons recentste bezoek kregen we sint-jakobsschelp, zeebaars en haas uit Sologne voorgeschoteld. Opnieuw uiterst geslaagd, en overigens: het restaurant was wéér volledig geboekt. De bazin komt sympathiek en innemend over. Zij waakt over de bediening en adviseert met kennis van zaken bij een wijnkaart die de wijnliefhebber weet te bekoren. Dit adres doet de ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’ alle eer aan.

Le Coriandre

Middelburgstraat 21, 1170 Brussel

tel. 02 672 45 65

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content