TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN
...

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1 Marina (Oostende) 4,7 2 San Daniele (Ganshoren) 4,6 3 Senza Nome (Schaarbeek) 4,0 4 Castello Banfi (Brussel) 3,1 5 La Terrazza (Wilrijk) 2,8 6 Da Lidia (Maasmechelen) 2,7 7 Da Mimmo (Brussel) 2,5 8 Arlecchino (Hasselt) 2,3 9 La Botte (Genk) 1,8 10 L'Opéra (Waterloo) 1,4 Wie in België Italiaans wil eten, heeft keuze te over. Er is nauwelijks een stad of dorp te bekennen zonder Italiaans restaurant. Net zoals vorig jaar eindigt San Daniele uit Ganshoren op de eerste plaats als meest gekende Italiaanse eethuis. Castello Banfi aan de Brusselse Zavel, stijgt van vier naar twee. Senza Nome gaat van zeven naar drie. Maar wat is nu het beste Italiaanse eethuis? Onze managers vinden Marina in Oostende het allerbeste Italiaanse restaurant (vorig jaar nog op nummer vijf!). San Daniele behoudt de tweede plaats. Senza Nome gaat dit jaar van zeven naar drie. Grote nieuwkomer is het restaurant La Terrazza in Wilrijk, waar puur Italiaans wordt gekookt. L'Opéra in Waterloo (plaats 10) en Le D'Agnelli (plaats 11) scoren goed in Wallonië. Bij de open keuze is Le Stelle uit Schaarbeek de absolute winnaar. Marina is allesbehalve een nieuw restaurant. De Italiaan Acquaro Domenico installeerde zijn potten en pannen dertig jaar geleden aan de Albert I-Promenade in Oostende. Hij wist de zaak op te werken tot een chic eetsalon. De restaurantzaal is ingericht in pasteltinten en gedecoreerd met Venetiaanse luchters en een groot kunstwerk, waarop een assemblage van beroemde naakten is geschilderd, gecombineerd met elementen uit Domenico's geboortestreek. Marina heeft zijn fans, mensen met geld die houden van culinaire bravoure, zoals zeebrasem in zoutkorst en bereidingen met truffel. Voor de truffelgerechten trekt Acquaro Domenico sneeuwwitte lakeihandschoenen aan. Hij pakt een truffel uit een glazen bokaal en laat de plakjes vanonder de schaaf over gerechten met deegwaren, vis en vlees dwarrelen. Wat verder, aan de Groentenmarkt, bevindt zich de zaak Traiteur Pomodora. Die heeft dezelfde eigenaar en voorziet Marina van in huis gemaakte pasta. Marina Albert I-Promenade 9, 8400 Oostende tel. 059 70 35 56 Een gebouw uit 1906 in art-nouveaustijl, van de hand van Gustave Strauwen. De gevel is verfraaid met een mozaïek die een landschap uitbeeldt. Binnen heerst al vijftien jaar de zonnige sfeer van een Italiaanse keuken, doorspekt met Frans-Belgische toetsen. Manager Antonio Di Siervi heeft zijn vak in de praktijk geleerd. Met een pak ervaring belandde hij in België om aan de slag te gaan in de restaurants van de familie Niels (Duc d'Arenberg, La Marie-Joseph, Le Vieux Saint-Martin). Hij lanceerde - in partnership - de Ascoli (nog altijd zijn lieverdje) en later de Carpaccio. In 1988 keerde hij terug naar Italië om ginds een klassezaak te openen. Het succes bleef echter uit, en Antonio Di Siervi dook opnieuw op in Brussel, waar hij het zieltogende restaurant Le Stelle overnam. Een schot in de roos: liefhebbers verdringen elkaar, van Guy Verhofstadt tot Elio Di Rupo, zonder de vele tv-sterren te vergeten. Antonio, nu bijgestaan door zoon Alessandro, is alomtegenwoordig. Er heerst een gezellig drukke sfeer en de bediening is dynamisch. Le Stelle - Louis Bertrandlaan 53, 1030 Brussel tel. 02 245 03 59