BESRI. BREKEN EN SCHEIDEN

Elektrisch schroot ekonomisch en ekologisch recycleren, dat doet Besri in Gent.

Vlaanderen verwijst elk jaar zo’n 200.000 ton aan elektrische huishoudtoestellen en industriële elektronika naar de schroothoop. Met de huidige evolutie, mag men redelijkerwijze aannemen dat die afvalberg nog zal aangroeien. Het nieuwe afvaldekreet van de Vlaamse overheid en de Europese richtlijnen terzake, zullen alsmaar méér specifieke verwerking eisen. En uitgerekend dat is sinds 1991 de voornaamste aktiviteit van de NV Besri, gevestigd in de Gentse kanaalzone. Het bedrijf is een volle dochter van de groep NV Retra, waarin dan weer de NV Casier en Almetal Holding (Sidmar-Arbed) participeren. In een normale bezetting werken er 12 arbeiders en 2 bedienden, die samen een omzet van 120 miljoen frank realizeren.

Luc Masquelin, ingenieur-manager : “Wij leggen ons vooral toe op industrieel afval ; telefooncentrales, mainframes, printed circuit boards, transmissie- en schakelapparatuur. De sloop of shredding daarvan kost evenveel als die van koelkasten of wasmachines, alleen is de return erg uiteenlopend. Huishoudelijke toestellen brengen bijna niets op, terwijl uit een ton elektronisch afval toch tussen 25 en 2000 gram aan edele metalen kan worden gerekupereerd. “

Via de klassieke schrootverwerking belandt een groot gedeelte van dit materiaal, met alle milieubelastende stoffen, toch nog op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Daarom heeft Besri een voor de Benelux uniek recyclagesysteem bedacht met een momenteel nog niet bereikte kapaciteit van 15.000 ton per jaar. Het inkomend materiaal wordt eerst van alle milieuschadelijke komponenten (CFK’s uit koelkasten, beeldbuizen uit tv’s) en/of herbruikbare onderdelen ontdaan en dan mechanisch verwerkt. Door luchtstroming of trilmekanismen, magnetisch of door raffinage, wordt alles netjes in van elkaar gescheiden secundaire grondstoffen verdeeld : recycleerbare kunststoffen, edele en minder edele metalen zoals ijzer, aluminium, koper, inox, goud, zilver, palladium en platina. Het gesorteerde materiaal gaat als grondstof terug naar de industrie.

Vanzelfsprekend rekent Masquelin op strengere normen in de nationale en Europese milieuwetgeving. “Grote bedrijven zoals Nixdorf-Siemens en IBM lopen daarop al vooruit, maar in Vlaanderen staan we blijkbaar nog nergens. Het schroot dat we verwerken, komt dan ook voor 90 % uit Duitsland. “

LUC MASQUELIN (BESRI)Het verwerkte schroot komt voor 90 % uit Duitsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content