Besix: Belgen die hoog mikken

Besix realiseert in Dubai een krachttoer: de bouw van de hoogste toren ter wereld. Besix wordt vooral in het buitenland gewaardeerd. Vandaar de International Award.

Het zijn drukke tijden voor Besix in de Golfregio. Onlangs werd in Qatar de Sport City Tower, een pareltje van de hand van de Amerikaanse architect Hadiu Simaan, plechtig ingewijd. Een zoveelste visitekaartje van de Belgische bouwfirma. Na onder meer Abu Dhabi Corniche, verschillende havens, cementfabrieken, elektriciteitscentrales, het Emirates Palace (het meest luxueuze en duurste hotel van de Emiraten) en verschillende torengebouwen, voltooide Besix onlangs ook een terminal en de controletoren van de nieuwe internationale luchthaven van Dubai.

Eveneens in Dubai, aan Sheikh Zayed Road, start Besix binnenkort met de bouw van een zoveelste nieuw torengebouw: het toekomstige Burj Lake Aparthotel dat 310 meter hoog zal worden. ‘Slechts’ 310 meter, want niet ver daarvandaan verrijst een nog veel hogere Besixtoren: de Burj Tower, 850 meter hoog. Het bouwbudget voor dit torengebouw bedraagt meer dan een miljard euro. In het complex, ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merill, met Adrian Smith als designpartner, komt het grootste winkelcentrum ter wereld (1 miljoen vierkante meter winkelruimte). Opdrachtgever is Emaar Properties, de plaatselijke projectontwikkelaar die in een recordtempo is uitgegroeid tot wereldleider.

Die internationale opdrachten voor Besix zijn er niet zomaar gekomen. Johan Beerlandt, de huidige CEO van de Groep Besix, die een diploma ingenieur-architect aan de universiteit van Gent behaalde, is al sinds 1975 actief in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). Hij zette koers naar Iran, dat toen werd getroffen door een revolutie die de hele regionale politieke en economische kaart grondig zou veranderen. Sindsdien is hij, net als de groep, uitgezworven in de hele Golfregio.

Een Brusselse toren?

De enige rem op een verdere expansie: het beperkte aantal arbeiders dat de groep momenteel tewerkstelt. “Met meer mensen zouden we nog meer werven kunnen plannen. De bouwmogelijkheden zijn op dit ogenblik indrukwekkend,” verzekert Beerlandt, die vastbesloten is om zijn International Award hoogstpersoonlijk en goed omringd in ontvangst te komen nemen.

Met Besix beschikt België over een internationaal gewaardeerde torenbouwer. Wie weet bouwt Besix de eerste toren die naam waard in de skyline van de hoofdstad van Europa. Tachtig jaar na de Antwerpse Boerentoren, de eerste Europese wolkenkrabber in 1930, is het hoog tijd dat België, voorloper in de twintigste eeuw, bij het begin van de 21ste eeuw zijn reputatie opkrikt.

Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content