Beroep: technisch evangelist

‘Technical evangelist’ staat sinds 1 september op het naamkaartje van Wilbert Hawinkel. Hij moet de blijde boodschap uitdragen voor EMC.

Op zijn identiteitskaart staat de voornaam Willem Albert, maar iedereen zegt Wilbert. Zijn familienaam – Hawinkel – verwijst naar uitheemse roots. De 42-jarige handelsingenieur heeft echter nooit opgezocht waar die vreemde naam precies vandaan komt. Merkwaardig voor iemand die werkt voor EMC, een bedrijf dat zich de Amerikaanse wereldleider van opslagnetwerken noemt. Ze slaan allerhande data op en maken die makkelijk raadpleegbaar.

Hawinkel werkte voorheen als technisch-commercieel adviseur bij het Belgische verkoopfiliaal van EMC in Zaventem. Op dat Belux-hoofdkwartier, waar 136 mensen aan de slag zijn, had hij een soort brugfunctie. “Ik fungeerde vooral als vertaler van complexe technologie naar een hanteerbare terminologie voor de eindgebruikers.” Daarvoor deed hij ervaring op bij Oracle en Wang.

En nu is hij technical evangelist. “Ik zit hier tussen een zestigtal mensen die voornamelijk bezig zijn met engineering. Ik ben de ogen en de oren van onze klanten, en breng hun eisen en verwachtingen over.” Het nieuwe Centera-systeem dat een viertal maanden geleden is gelanceerd, kent een veelbelovende start, beweert Hawinkel. “Een vijftigtal bedrijven heeft al een licentieovereenkomst ondertekend.”

Er is veel nood aan opslagcapaciteit, zegt hij. “Tegenwoordig wordt alles digitaal aangemaakt: muziek- en filmbestanden, medische scans…” Alle gegevens die niet meer wijzigen, kunnen voor langere tijd bewaard blijven. Er is ook een Europese richtlijn in de maak die providers verplicht om e-mailverkeer gedurende een voorgeschreven tijd op te slaan. Dat is mooi meegenomen.

Centera werkt volgens een nieuw concept en wordt gelijktijdig voorgesteld in Noord-Amerika en in Europa, het werkterrein van Hawinkel. Een nieuw concept betekent ook de markt weten te overtuigen van die implementatie. Een karwei waar Hawinkel zoet mee is. “Maar ik schrijf op tijd en stond een uurtje sport in mijn agenda. Die prikkel houdt me scherp. Niet onbelangrijk met drie kinderen thuis.”

L. D. [{ssquf}]

Naam: Wilbert Hawinkel (42).

Is: Technical evangelist bij EMC.

Vrije tijd: lopen en fietsen.

Europa wil providers verplichten om e-mailverkeer lang op te slaan. Dat is mooi meegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content