Beneden peil

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De crisis heeft de opmars van de groenestroomproducent Velcan Energy fors afgeremd. Het aandeel is daardoor erg diep teruggevallen: de koers zit onder de nettocashpositie.

Velcan Energy is een Franse groenestroomproducent gespecialiseerd in kleinere waterkrachtcentrales tot 200 megawatt. Het bedrijf werd in april 2005 opgericht. Aanvankelijk had het de steile ambitie om voor 1700 megawatt aan concessies binnen te halen. Maar nadat de financiële crisis was losgebarsten, legde het management de klemtoon op een maximale kostenbewaking en een minimale cashuitstroom. Het heeft zijn productiedoelstelling op lange termijn teruggeschroefd tot 1000 megawatt.

Velcan heeft één kleine waterkrachtcentrale in gebruik, in Rodeio Bonito in Brazilië (15 megawatt). Die leverde in de eerste helft van 2012 met 2,6 miljoen euro het leeuwendeel van Velcans omzet op, tegenover 2,8 miljoen in dezelfde periode in 2011. Maar voor de rest zit het Velcan niet mee in Brazilië. Het deed vorig jaar een afschrijving van 4,5 miljoen euro op haar vijf andere projecten in dat land. Er komt geen schot in de administratieve procedures en de kans is groter geworden dat een aantal projecten niet meer rendabel kan zijn door de daling van de energieprijzen en de stijging van de bouwkosten.

In India wil het beter vlotten voor de groep. Ze werkt voort aan de ontwikkeling van haar grote concessie van 500 megawatt in Arunachal Pradesh, die aan 3 miljoen mensen elektriciteit kan leveren. De administratieve procedures en de technische studies zijn volop aan de gang. In Laos heeft Velcan een overeenkomst gesloten met de overheidsmaatschappij Electrical Construction and Installation (ECI) om 300 megawatt te ontwikkelen. Het wil nog in andere opkomende landen actief worden, waaronder Indonesië.

Het resultaat van Velcan werd in het eerste halfjaar weer met zwarte inkt geschreven met 2,2 miljoen euro, na het verlies van 3,4 miljoen euro in de eerste helft van 2011. Het eigen vermogen blijft op peil, van 133 miljoen ging het naar 131 miljoen. Per aandeel is dat 16,8 euro – zelfs 20,9 euro, inclusief de ingekochte eigen aandelen. De stevige cashpositie bleef ook overeind met 95 miljoen euro, tegenover 97 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op 12,25 euro per aandeel, of 15,2 euro per aandeel met de ingekochte eigen aandelen. Daaruit blijkt dat het management een erg voorzichtig beleid voert en de cash zo veel mogelijk in de onderneming probeert te houden.

De koers van Velcan Energy blijft stabiel, maar dan wel op een erg laag peil. Dit is duidelijk een verhaal op lange termijn. De financiële crisis heeft het groeitempo uit het bedrijf gehaald. Maar geduldige beleggers en aandeelhouders krijgen tegen de huidige koers alle tijd om ver onder de boekwaarde en zelfs stevig onder de cash-positie aandelen te accumuleren. Daarom geven we het advies ‘koopwaardig voor de lange termijn’.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content