BELNET IN HET NIEUW

Belnet krijgt een facelift. Het nieuwe onderzoeksnetwerk krijgt een capaciteit van 8800 miljard bits per seconde.

Een nieuw netwerk

Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk, ondergaat een make-over. “We bouwen een nieuw netwerk, we zetten de klanten over en schakelen het oude netwerk uit”, zegt Jan Torreele, de algemeen directeur van Belnet. Belnet bestaat vandaag uit vier ringen, met in het centrum een Brusselse ring. Dat ontwerp kwam tot stand met materiaal van Alcatel-Lucent.

Als overheidsdienst met een afzonderlijk beheer in het departement Wetenschapsbeleid bedient Belnet onderzoeks- en hogere onderwijsinstellingen, openbare ziekenhuizen en administraties. Het huisvest CERT.be, het interventieteam voor cyberbeveiliging, en baat het Belgische nationale internetknooppunt BNIX uit.

De infrastructuur wordt nu vervangen. In de plaats komt optische apparatuur van Ciena, waarlangs de transmissie en een deel van de routing gebeurt. Er komen glasvezelverbindingen bij tussen Kortrijk en Bergen en tussen Hasselt en Luik. Golflengtes van Brugge naar Aarlen gaan niet noodzakelijk meer via Brussel.

De eigenlijke glasvezel wordt in vijftienjarige contracten gehuurd van verscheidene partijen: de Vlaamse overheid, het Waalse Sofico, het NMBS-filiaal Syntigo, Eurofiber en Numéricâble.

8800 gigabit per seconde

De snelheidsverhoging is spectaculair. Die gaat van 42 golflengtes van elk 10 miljard bits per seconde (10 Gbps) in het oude netwerk naar 88 golflengtes met een capaciteit van 100 miljard bits per seconde (100 Gbps). Dat is een capaciteitsverhoging met een factor 21. Omdat meer van punt tot punt kan worden gestuurd — in plaats van via ringen — is de eigenlijke capaciteitsverhoging nog veel groter. Verbindingen kunnen worden gebundeld om de snelheid nog te vergroten.

“In de praktijk kunnen we een ongelimiteerde bandbreedte leveren”, zegt Jan Torreele. Met zijn investering doet Belnet even goed als het rijkere Scandinavische Nordunet, dat in april zijn netwerk met Ciena opwaardeerde.

Nieuwe toepassingen

Belnet heeft datacentercapaciteit onder eigen beheer bij Level3, LCL, InterXion en vier overheidsdatacenters, waaronder de twee van Smals.

Dankzij de hoge capaciteit, de voorspelbaarheid en de veiligheid van het netwerk kan Belnet nu al cloudopslag en offsite-back-up voor grote databestanden leveren. Binnenkort start ook een cloudcomputingdienst.

Investering van 7 miljoen

Voor het Ciena 6500-platform betaalt Belnet 6 miljoen euro — onderhoud en ondersteuning voor vijf jaar inbegrepen. Daarnaast geeft het 1,3 miljoen euro uit voor bijkomende of omgelegde glasvezel.

Volgend jaar wordt een offerte uitgeschreven om de vier Juniper-kernrouters en de 36 toegangsrouters te vervangen. Omdat de Ciena-machines een deel van de routingtaken overnemen, zullen goedkopere machines volstaan.

BRUNO LEYNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content