BELGOMANIE

In de Londense boekhandels staat het werk omringd door flesjes Leffe, Kriek en Hoegaarden : The Belgo Cookbook, het recentste populaire kookboek voor Britse fijnproevers. Terwijl de faam van België in het buitenland de dieperik ingaat, scoren we voor marginale, maar daarom niet minder prettige dingetjes behoorlijk.

De auteurs van dit werk (gedrukt op 20.000 exemplaren, het verschijnt in augustus bij de Standaard Uitgeverij) zijn de Québécois Denis Blais (35 j.) en zijn Brusselse spitsbroeder André Plisnier (47 j.), die ooit de eerste punkshop in Brussel opende (zie ook Trends, 27 juni 1994). Beiden staan aan het roer van de twee Belgo-restaurants. Elf jaar geleden werd het eerste, Belgo Noord, geopend in Chalk Farm. Belgo Centraal in Covent Garden deed verleden jaar zijn deuren open. Blais en Plisnier investeerden liefst 2 miljoen pond in deze zaak.

“We verwachten dat we deze zomer ons break-evenpoint halen,” aldus Denis “Denny” Blais (een ex-deejay). “Maar toegegeven : toen we het project voorstelden, dichtten sommige bankiers ons zelfmoordneigingen toe.” Hij voorspelt dit jaar voor beide restaurants een omzet van 6,6 miljoen pond (376 miljoen frank) en een winst van 1,1 miljoen (62,7 miljoen frank). “Covent Garden, waar we voor 400 personen kunnen serveren, doet het extremely well, vooral bij jongelui,” getuigt Blais.

Het succesgerecht van Belgo : mosselen-friet met een pint bier. Dagelijks worden in de twee vestigingen 40 zakken van 25 kilo mosselen aangesleurd. Elk jaar komt er in gewicht een kwart van de Schotse mosselproductie op tafel. De jongste creatie is een erg on-Belgisch gerecht : mosselen, gekookt in… kokosnootboter en limoengras.

Blais voert momenteel onderhandelingen over een restaurant (onder licentie) in Tokio en de oprichting van een eigen zaak in Chicago. “De Belgische keuken verdient een grotere internationale uitstraling,” zegt hij. “Het zou onzinnig zijn om zo’n succesproduct niet te exporteren.”

De activiteiten van het tweetal waren voor de Independent on Sunday (2 maart 1997) de aanleiding om aandacht te schenken aan de Belgische keuken. Na de klassieke grap eerste prijs : een week vakantie in België ; tweede prijs : een maand stelt Food & Drink-redacteur Michael Bateman vast dat ons land per capita het hoogste aantal Michelin-sterren heeft in Europa. En : “Niet alleen de haute cuisine is uitstekend. Het is bijna onmogelijk om er überhaupt slecht te eten.”

DENIS BLAIS (L.) EN ANDRE PLISNIER (BELGO) De Belgische succesrestaurateurs van Londen zetten hun gerechten op papier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content