Belgische zakenhulp in Frankrijk

Patricia De Backer is de nieuwe topvrouw bij de Chambre de Commerce Franco-Belge in Rijsel. Ze volgt boegbeeld Rosa Decaux op.

De Chambre de Commerce Franco-Belge wordt voortaan geleid door de Antwerpse Patricia De Backer (40). De in Rijsel gevestigde handelskamer leek de voorbije vijftien jaar vergroeid met boegbeeld Rosa Decaux, ook uit het Antwerpse. Met De Backer wordt gekozen voor continuïteit, want ze liep de voorbije zeven jaar mee in het spoor van haar voorgangster. “Een stap over de grens kan zelfs in het hedendaagse Europa nog altijd een stap in het onbekende zijn,” zegt Patricia De Backer. “Veel ondernemers beseffen niet genoeg hoe weinig eengemaakt Europa wel is op wetgevend vlak.”

De ruim honderd jaar oude en eerbiedwaardige Chambre de Commerce Franco-Belge in het hartje van Rijsel heeft zich altijd tot doel gesteld de Belgische ondernemingen met interesse voor de Franse markt te begeleiden op alle vlakken. Dit kan gaan van advies over de oprichting van bedrijven, informatie over sociale wetgeving tot het verstrekken van juridische weetjes. Nogal wat Belgische bedrijven maken van het adres van de Kamer gebruik om er hun postbusadres aan te linken. “De verhaaltjes over Frans chauvinisme kloppen nog altijd grotendeels,” weet De Backer. “Om dat chauvinisme te doorbreken, kan een officieel adres op Franse bodem volstaan, ook al is dat adres niet gelinkt aan een lokale productie. De Chambre dient dan als bruggenhoofd. De Belgische bedrijven worden dankzij deze springplank niet verplicht om meteen dure kantoren te huren op Franse bodem.”

De Chambre wil ook een netwerk aanbieden, waarbij Belgische ondernemers in een ongedwongen sfeer elkaar kunnen ontmoeten. De vele debatlunches met topsprekers trekken steevast veel deelnemers.

Gevraagd naar haar persoonlijke ambitie, aarzelt de kersverse directeur niet: “Ons ledenaantal nog gevoelig opdrijven. Nu al hebben we een aanzienlijk netwerk van Belgische bedrijven die op de Franse markt aanwezig zijn, maar het mag altijd meer zijn.” De Backer ontdekte Rijsel dankzij een jaartje universitaire bijscholing. Precies in dat jaar leerde ze haar Franse echtgenoot kennen. Het echtpaar woont en werkt in Rijsel. Voor ze bij de Kamer kwam werken in 1999, was ze bijna tien jaar actief op het Kortrijkse coördinatiecentrum van de Groep Vandemoortele.

PATRICIA DE BACKER (CHAMBRE DE COMMERCE FRANCO-BELGE)

IS: directeur van de Chambre de Commerce Franco-Belge.

VRIJE TIJD: reizen, lezen,

wandelen.

KCA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content