Belgische toeleveranciers Olympische Spelen 2012

Deme Environmental Contracting, een onderdeel van de baggergroep Deme, is bezig met de sanering van gronden voor het Olympisch park in Oost-Londen, op een zwaar vervuild voormalig industrieterrein. De armtierige buurt werd speciaal uitgekozen om ze door de Spelen op een hoger niveau te tillen. “Hoe verder oostwaarts je gaat na het laatste metrostation, hoe sneller de levensverwachting daalt”, zou een medewerker van toenmalig premier Tony Blair als argument gebruikt hebben om Londen 2012 op die verloederde plek te laten plaatsvinden.

Het Antwerpse faciliteitenbedrijf Alfacam, betrokken bij ‘Bejing 2008’, heeft ook al een contract op zak voor televisieopnames. DEC en Alfacam zijn de twee enige Belgische bedrijven die bij de Olympic Delivery Authority (ODA) contracten in de wacht sleepten, respectievelijk ter waarde van 35 en 15 miljoen euro. Maar eind september worden een twintigtal leden van de Belgian Sports Technology Club (BSTC) ontvangen door ‘London 2012’. De ODA is verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur, terwijl het London Organising Committee for the Olympic Games, kortweg ‘London 2012’, zich toelegt op de praktische organisatie van de Spelen.

In het najaar van 2005 werd de Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce (BLCC) door de federatie van technologiebedrijven Agoria en het BOIC (Belgisch Olympisch Internationaal Comité) aangeduid om mogelijke Belgische toeleveringsbedrijven te bundelen in een ‘Olympic Business Club’. De naam werd later veranderd in ‘Belgian Sports Technology Club’ en vertegenwoordigt inmiddels met een zestigtal leden naar eigen zeggen 85 % van de Belgische knowhow in die niche. BSTC presenteert zich – breder dan de oorspronkelijke Olympic Business Club – ook naar allerlei grote sportmanifestaties toe in en buiten Europa.

De vroegtijdige en efficiënte aanpak van Agoria en het BOIC loont: BSTC krijgt lof van de Britse organisatoren voor de manier waarop de Belgische kandidaten zich presenteren als één goed georganiseerd cluster met de BLCC als lokaal aanspreekpunt.

“Behalve door het organisatiecomité van Londen 2012 worden we ook door de London Chamber of Commerce ontvangen om met Engelse bedrijven die eerste partnerships aan te gaan”, zegt Peter Demuynck, directeur van Agoria International Business en van de BSTC. Barco, dat op de Spelen van Peking met zijn reuzenbeeldschermen pronkt, staat in Londen al goed gepositioneerd. De club trekt eind september ook nog naar Sochi in Zuid-Rusland, waar de Olympische winterspelen plaatsvinden.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content