Belgische software in New York

Na drie jaar stort Side International, producent van software voor de finaniële wereld, zich op de Amerikaanse markt met de opening van een filiaal in New York.

Drie jaar voor de oprichting van de onderneming Side International ontwikkelden Luc Delbrassinne en André Verguyst enkele computerprogramma’s voor Swift, de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Ze stopten er 1,74 miljoen euro in, zonder goed te weten of Swift hun ideeën wel zou ovenemen. “We wisten dat Swift voor het beheer van financiële berichten met een achterhaald platform zat,” zegt Delbrassinne. “We wisten ook dat het nieuwe Allience-platform niet al de functies van het oude zou bieden. Vandaar het idee om een aantal programma’s te ontwikkelen die de technologie van SwiftAlliance en SwiftNet zouden aanvullen.”

Het leek een gok, maar drie jaar na de oprichting opent Side International een vestiging in New York. Katie Briggs zal het kantoor leiden, een Amerikaanse die nog in Parijs heeft gewoond. Delbrassinne: “Voor mij is het belangrijk in de VS een vestiging te hebben die niet zuiver lokaal is. We zijn immers in de eerste plaats een Europese onderneming.”

Naast Briggs vliegen nog twee Europese technici over om de lancering van het nieuwe filiaal te ondersteunen. Tegen eind 2003 moeten er een tiental personeelsleden bijkomen.. “Het kost minimaal 30.000 euro aan opleidingen om een consultant te vormen die een certificaat van SwiftAlliance of SwiftNet kan krijgen,” aldus Delbrassinne.

De start-up weekte in 2001 een financiering los bij Dexia Ventures, dat voor 20 % instapte in het kapitaal van de nieuwe loot. Naast de verkoop van computerprogramma’s verzorgt Side International ook de dienstverle- ning voor de programma’s van Swift, wat goed is voor 40 % van de omzet. Maar Side heeft zijn lot niet helemaal aan Swift verbonden. Zo ontwikkelde het ook het Ofac-programma, dat past in de strijd tegen witwaspraktijken. “We zijn in staat om een antwoord te bieden op de behoeften van de markt,” heet het. “Onze technologie heeft zoveel mogelijkheden dat we maar moeten wachten op aanvragen.”

Sara Philips

Jean-Paul Wydoodt n

“Onze technologie biedt zoveel mogelijkheden dat we maar moeten wachten op aanvragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content