BELGISCHE INVESTEERDERS HEBBEN KOUDWATERVREES

De crisis ging ook niet aan de Belgische spelers voorbij. Fondsen als FLV Fund en Belgacom Multimedia Ventures doofden hun activiteiten en de Mercator-groep dook zwaar in de rode cijfers door haar durfkapitaalactiviteiten. Het gros van de andere spelers moest bovendien zijn tijd spenderen aan het opvolgen van de huidige portefeuille, zonder aan nieuwe opportuniteiten te kunnen denken. Ook nu nog schatten sectorspecialisten in dat niet alle spelers het einde van de rit zullen halen.

“Maar ook in België zien we tekenen van heropleving,” weet Piet Serrure. Hij is partner bij Origo Management, een gespecialiseerd adviesbedrijf in de sector. “De appetijt van de investeerders groeit en de markt staat weer met beide voeten op de grond.” Waarmee Serrure bedoelt dat de prijzen van de deals weer realistisch zijn na een lange periode van exuberantie.

Toch is voorzichtigheid geboden. Jos Peeters van het Belgische durfkapitaalfonds Capricorn: “De heropleving in Amerika kan sneller gebeuren omdat de sector meer gereputeerde spelers heeft die een klap sneller te boven kunnen komen. Bovendien is daar meer geld beschikbaar en trekt de markt van de beursintroducties sneller aan. In Europa staan we eigelijk waar we een decennium geleden stonden en zal de markt moeilijker herstellen. In België wordt het nog moeilijker, omdat we zo’n kleine markt hebben.”

Ondanks tekenen van heropleving blijft België inderdaad met problemen kampen. Begin dit jaar berekende Origo dat Belgische en buitenlandse lefgeldverschaffers voor 90 miljoen euro in jonge Belgische groeibedrijven investeerden. Maar Belgische starters waren op zoek naar 230 miljoen euro aan middelen. België kampt dus met een kloof.

Rudy Aernoudt, kabinetschef van federaal minister van Economie Fientje Moerman ( VLD), berekende dat in België 4000 bedrijven potentieel hebben om met lefgeld te groeien, terwijl vorig jaar slechts 140 van hen daadwerkelijk risicokapitaal ontvingen. “In Europa en België is er een heropleving op het vlak van management buy-outs en financieringen van middelgrote ondernemingen. Maar in het echte risicokapitaal, het financieren van startende ondernemingen, is het herstel zeer pril en broos,” aldus Peeters.

Ten slotte is het in België ook moeilijk geld vinden voor de durfkapitalisten. “Fondsen vinden moeilijk nieuw kapitaal,” bevestigt Serrure. “Maar de investeerders moeten hun koudwatervrees overwinnen. In durfkapitaal moet je niet investeren als de sector haar top bereikt, maar moet je durven anticyclisch te denken.”

A.G.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content