België op zoek naar ‘Tom Boonen van de golf’

Philippe Relecom is een jaar voorzitter van de Belgische golffederatie. Hij wil jong talent beter begeleiden.

Aan de top van de golffederatie hebben de gemeenschappen een rolbeurt. Sinds de federale opsplitsing is Philippe Relecom dus de tweede nationale voorzitter van het Belgische golfgebeuren, als opvolger van de Vlaming Raymond Kilian. Relecom heeft ervaring in jeugdbesturen, fungeerde in zijn club Waterloo ook als kapitein (hoewel hij aan de golfsport verknocht raakte in het Zoute), en zette een punt achter zijn activiteiten in de francofone golfvereniging toen hij nationaal voorzitter werd. “Omdat ik tegen het accumuleren van mandaten ben,” zegt hij tijdens een interview op de bondszetel, ‘s ochtends vroeg.

Het eerste werk van Relecom was niet minnetjes: de oude federatie nieuw leven inblazen met vers kapitaal. Zo vond hij 150.000 euro door de bijdrage van alle 41.000 clubleden op een gelijke manier te verhogen. “Dat was mijn prioriteit: de boekhouding in handen nemen. Want daar draait alles toch rond, niet?”

Dan begon 2006 met de aankondiging dat er een toernooi van de Challenge Tour komt in Houthalen, op de Limburg GC, van 18 tot 21 mei. “We moeten het durven zeggen: de Belgische golfsport wacht nog altijd op een Tom Boonen,” vindt Relecom. “We hebben een profspeler nodig die op het internationale toneel topresultaten neerzet om de golfsport in dit land uit de anonimiteit te halen. Daarom moeten we zorgen voor onze jonge profspelers die geen kaart hebben voor de Europese Tour, zoals Nicolas Colsaerts. Als we een manche van de Challenge Tour organiseren, geven we jongens als Jérôme Theunis, Didier de Vooght, Nicolas Vanhootegem maar ook anderen de kans om mee te doen. Zo kunnen ze in het systeem van uitnodigingen voor de andere toernooien van die Tour komen.”

En hoe moet dat dan met die 130.000 euro aan prijzengeld, en het kostenplaatje? “Telenet wordt hoofdsponsor van het toernooi, maar we werken ook op basis van uitwisseling. Het wordt een sportieve manche van de Challenge Tour, een toernooi voor de profs. We doen al het mogelijke om een hoog sportief niveau te halen.” Lees tussen de regels: er komen dus niet noodzakelijk indrukwekkende vipdorpen of zeer selecte ProAms.

Terwijl waarnemers de indruk hadden dat de prestaties van onze amateurs op internationale toernooien vooruitgingen, besliste de federatie om de omkadering van de elites opnieuw te bekijken. Relecom: “We willen er meer clubs met hun profs bij betrekken, en de gewesten ook, met een systeem van beurzen die worden toegekend aan spelers die dat verdienen en die ermee instemmen om zich te laten volgen. Op die manier willen we spelers krijgen die op nul staan op hun zestiende, +1 op hun achttiende en daarna +2, zodat ze goed genoeg zijn om het op te nemen tegen de Europese top.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content