BELGIË-NEDERLAND: DE ZAKELIJKE VERSCHILLEN

Trends checkte een paar vooroordelen over Belgen en Nederlanders bij Vlaamse ondernemingen die ook in Nederland actief zijn.

Nederlanders zijn mondig/Belgen zijn stille waters

“Nederlanders zijn inderdaad extraverter en trappen daarom wel eens op zere Vlaamse tenen. Een Vlaamse onderhandelaar laat sommige dingen onbespreekbaar, terwijl wij alle problemen in detail op tafel willen. Dat is confronterend, maar je vermijdt problemen.” (Nederlandse manager die liever anoniem blijft)

Nederlanders vergaderen uren/Belgen beslissen snel

“Nederlanders zijn zeer consensusgericht, een uitloper van het befaamde poldermodel. Daardoor hebben Nederlanders veel meer dan Belgen een echte vergadercultuur waar iedereen zijn zegje mag doen. Een beslissing kan dan ook lang op zich laten wachten. Er wordt ook voor alles en nog wat een werkgroep opgericht. Nederlanders houden zich wel strikt aan het voorgeschreven uurschema. Zijn ze dan nog niet aan de conclusie toe, dan plannen ze gewoon een nieuwe meeting.” ( Steven Steyaert van ING Asset Management, dat in Brussel en Den Haag actief is)

Nederlanders vinden hiërarchie niet belangrijk/Belgen willen een echte ‘baas’

“Belgen aanvaarden dat de baas de knoop doorhakt. In Nederland ligt dat moeilijker en wordt een beslissing wel eens herzien.” ( Steyaert)

“Ik werkte ooit bij een bedrijf waar men zei: iedereen speelt voor directeur, maar jij bént het.” ( Nederlandse manager)

Nederlanders zijn ontspannen/Belgen hebben last van stress

“Familie en vakantie zijn heilig in Nederland. Daarom werken veel Nederlandse collega’s niet voltijds. Een vierdagenweek is ook voor mannen prima ingeburgerd.” ( Steyaert)

“De Limburgse bouwvakkers van Gijbels komen aan op de werf en beginnen onmiddellijk met het werk. Nederlanders niet, die moeten eerst hun bakje koffie zetten.” ( Herman Verwimp, marketingdirecteur van Mathieu Gijbels)

Nederlanders eten efficiënt/Belgen tafelen graag

“Wijn, bier, frietjes en gebak gaan in ons Belgische bedrijfsrestaurant vlot over de toonbank. Nederlanders houden het op een broodje en melk, maar niet als ze in België zijn. Dan profiteren ze van het aanbod.” ( Stey-aert)

“Wat ik me afvraag: hoe komt het dat al die Nederlanders hun afspraken bij ons altijd zetten om elf uur? Net of ze uit zijn op onze Limburgse catering.” ( Verwimp)

Nederlanders imponeren/Belgen laten zich niet doen

“Belangrijk tijdens onderhandelingen: blijf jezelf, anders worden de Nederlanders argwanend. Zelf zal een Nederlander bij de start een showtje opvoeren en met een brede glimlach zijn kaartje met drie voornamen, een doctorandus-, ingenieurs- en MBA-titel tonen. Laat je niet overbluffen door zijn praatjes. Dat duurt een half uur. Toon dat je het dossier even goed kent en blijf vooral kalm. Laat zelf die show achterwege. Begin niet krampachtig te jij’en en te jouw’en en houdt het op gij en uw, want anders kom je onwaarachtig over.” (Verwimp)

SAS, HB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content