België kan klimaatdoelen halen

© Getty Images/iStockphoto

De nationale en gewestelijke ambitie voor de ontwikkeling van zonne-energie en windturbines op het land zijn haalbaar. Voor zonnepanelen op daken volstaat het om ongeveer 6 procent van het technische potentieel te realiseren, voor windturbines op land is dat 17 procent.

Dat blijkt uit een studie van de Energyville-partners VITO en imec. Samen met het KMI brachten ze in kaart hoe de beschikbaarheid van wind en zonnestraling verdeeld is over België, en waar en hoeveel hernieuwbare wind- en zonne-energieopwekking technisch haalbaar is in België. De studie past in het Bregilab-project, dat onderzoekt hoe in België tegen minimale kosten een evenwichtig elektriciteitssysteem tot stand kan worden gebracht.

Het technische potentieel aan hernieuwbare productiecapaciteit wordt geschat op 118 gigawatt, waarvan 99,6 gigawatt zon en 18,3 gigawatt wind op land. Die 118 gigawatt kan in theorie maximaal ongeveer 132 terrawattuur elektriciteit per jaar opwekken, meer dan de vraag van ongeveer 80 terrawattuur per jaar in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content