België is top in biotech

De gezondheidssector heeft de structurele trend mee. De farma- en de biotechnologiesector spinnen garen bij de explosie van de wereldbevolking (tussen 1950 en 2050 van 2,5 naar 9 miljard mensen) en de enorme stijging van de gemiddelde levensverwachting in de wereld (van 47 jaar in 1950 naar 77 jaar tegen 2050). Het aantal 65-plussers is de voorbije vijftig jaar verdrievoudigd en zal de komende vijftig jaar nog eens verdrievoudigen. Vanaf die leeftijd beginnen de gezondheidskosten op te lopen.

Dat geeft natuurlijk geen enkele garantie voor individuele beleggingen in de gezondheidssector. In biotech is dat nog meer het geval dan in de farmasector. Daar staat tegenover dat we in dit land absoluut top zijn in de gezondheidssector. Dat vertaalt zich ook in een proportioneel groot aantal biotechbedrijven op Euronext Brussel. De jongste jaren kwam daar nog veel vers bloed bij.

Hoge toppen, diepe dalen

We zien tegen 2025 een groot potentieel in de Belgische biotechsector. We zijn er rotsvast van overtuigd dat een aantal bedrijven het gaat maken. Daar moet meteen de kanttekening bij dat biotech niet voor iedereen is weggelegd, gezien het inherent bovengemiddelde risico. Want het resultaat is binair: soms komt het geneesmiddel op de markt, maar meestal niet. Kijk naar de recente tegenslagen van Genticel en Celyad (lees ook p. 10). Het verhaal van Thrombogenics met het oogmedicijn Jetreaheeftons de jongste jaren nog geleerd dat het bij de commercialisatie ook nog serieus kan mislopen.

Het Leuvense biotechbedrijf heeft ook aangetoond dat wanneer je succesvol de klinische fases doorkomt, de koers gemakkelijk met honderden procenten kan stijgen. Bij Galapagos (lees p. 2) waren we vorig jaar te laat: gunstige klinische studieresultaten voor hun reumamiddel en de beursnotering op Wall Street deden de marktwaarde voorbij de grens van 1 én 2 miljard EUR gaan. Maar het afgelopen jaar bouwden we al posities uit in Ablynx (positieve resultaten van monotherapie voor het reumamiddel; we brengen een uitvoerige bespreking in het nummer van 12 juli), Bone Therapeutics (een potentiële gamechanger in bottherapie) en MDxHealth (diagnosticabedrijf met een vermaarde test in de strijd tegen prostaatkanker). Daaraan willen we graag Argenx (erg beloftevol in kanker en immuunziekten) toevoegen. En ook Mithra Pharmaceuticals,dat we in dit nummer nog eens voorstellen (lees p. 7). Het Luikse biotechbedrijf kwam vorig jaar naar de beurs en kan een gamechanger worden in vrouwengeneeskunde (contraceptie en menopauze).

De intentie is de rit met elk apart uit te doen. We beseffen nu al dat dit de komende jaren een rollercoaster wordt, met naar alle waarschijnlijkheid hoge toppen en diepe dalen. Daar moeten we tegen kunnen. Bovendien heeft ook het algemene marktsentiment onmiskenbaar een grote impact op de waarderingen van biotechbedrijven. Vandaar dat we de posities beperkt houden en op meerdere paarden wedden. Eén tot twee succesverhalen op de vijf volstaan om een superieur rendement te behalen. Dat moet ook, gezien het hogere risico beleggers nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content