België ideaal als hoofdkwartier badkamermerk

Ideal Standard International, producent van badkamermeube-len met hoofdzetel in Brussel, is sinds kort een onafhankelijke onderneming. De aandeelhouders van voormalig moederbedrijf American Standard stuurden aan op een managementbuy-out met steun van de private-equitygroep Bain Capital LLC.

De Nederlander John Rietveldt, de kersverse CEO van Ideal Standard International, omschrijft het afgelopen jaar als een pittige periode. In februari besliste moederbedrijf American Standard om zijn dochteronderneming American Standard Bath & Kitchen in de etalage te zetten. Die dochteronderneming is bekend van de badkamermeubelmerken Ideal Standard en American Standard, die respectievelijk op de Europese en Amerikaanse markt worden verkocht.

Dochter American Standard Bath & Kitchen nam in 2006 met 2,6 miljard dollar weliswaar bijna een vijfde van de 11,2 miljard dollar omzet van American Standard voor haar rekening, aan de winst droeg ze volgens Rietveldt niets bij. Onder druk van de aandeelhouders moest het dochterbedrijf daarom op zoek naar een overnemer. Het was durfkapitalist Bain Capital LLC die American Standard Bath & Kitchen eind juli in zijn geheel binnenrijfde en de deal begin november via een managementbuy-out afrondde.

Dat het management deze oplossing – waarbij het zelf een deel van de aandelen moest overnemen – aanvaardde, is te verklaren omdat de verliezen in het verleden werden veroorzaakt door interne problemen. Rietveldt: “Je moet minder kosten maken als je winst daalt. Dat klinkt als het intrappen van een open deur, maar het gebeurde hier niet.” Daarenboven stegen de energieprijzen en de kostprijzen van de basismaterialen koper en zink, terwijl die prijsverhoging pas met vertraging kon worden doorgerekend. Dat betekende een gederfde winst van 65 miljoen dollar. De belangrijkste reden voor de tegenvallende resultaten waren echter de slechte winstcijfers van de Amerikaanse regio.

Bain Capital LLC verkocht daarom 51 % van de aandelen van de Amerikaanse divisie aan de private-equitygroep Sun Capital. De aandelen die momenteel nog in handen zijn van Bain Capital LLC, worden binnen kort overgebracht naar de onderneming Ideal Standard International zelf. “Dat risico durven we te nemen omdat er dankzij de deelname van Sun Capital, dat onder meer ook het merk Crane bezit, sprake is van synergie,” aldus Rietveldt, die hoopt de aandelen allemaal terug te kopen als de zaken beter draaien. De Nederlander heeft daarvoor alle vertrouwen in de sector. Hij noemt zijn bedrijfstak zelfs zeer gezond. En bovendien, weinig geconsolideerd. Acquisities zijn dus aan de orde en op termijn droomt Rietveldt zelfs van een nieuwe beursgang.

Ideal Standard, dat in 1892 van start ging als producent van gietijzeren radiatoren, produceert vandaag 97 % van de omzet in eigen fabrieken. “Alleen in België niet”, glimlacht Rietveldt. De onderneming houdt wel hoofdkantoor in onze hoofdstad. “Omdat het een goede plaats is om talent aan te trekken en er goede financiële en fiscale afspraken mogelijk zijn”, zo luidt de verklaring. Met de term notionele interest is Rietveldt niet echt bekend, maar het lijkt hem een wat overbodige fiscale maatregel. “Dat soort afspraken kunnen we in elk land maken, want de meeste landen willen holdings aantrekken. Verhuizen is niet nodig. Nee, de moeizame regeringsvorming raakte ons niet, net omdat we een internationaal bedrijf zijn.” (T)

Door Sjoukje Smedts/Foto’s: Wouter Rawoens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content