België heeft te weinig analisten

De Belgische Vereniging van Financiële Analisten zal de komst van de nieuwe voorzitter, Hans Buysse, niet snel vergeten. De BVFA is in een jaar tijd grondig hervormd.

Kent u ze nog?” vraagt Hans Buysse (37) beleefd. “Wacht, ik zal ze nog eens op een rijtje zetten. Mijn vier strategische punten voor de Belgische Vereniging van Financiële Analisten ( BVFA) waren: de cursussen voor de analisten hervormen, de infovergaderingen nieuwe dynamiek geven, de vereniging internationaliseren en het imago opkrikken.”

Trends omschreef Buysse vorig jaar als de bionische man: werken als directeur op de corporate finance-afdeling van KPMG, voorzitter worden van BVFA, tijd spenderen aan zijn drie kinderen, sporten en lesgeven. Voor Buysse kon de pret niet op. Ook een jaar later is hij een tevreden man. De BVFA hervormde zich immers grondig op diverse vlakken.

“Het cursusaanbod is volledig herzien,” aldus Buysse. “Inhoudelijk hebben we de materie veel internationaler gemaakt. In die lijn hebben we ook alle professoren overtuigd om nieuwe syllabussen te gebruiken.” Bovendien opende de BVFA haar opleidingsdeuren voor enkele nieuwkomers: assetmanagers en treasurymanagers. Maar, geeft Buysse toe: “Aan het aantal cursisten moet nog gewerkt worden. We mikten op vijftig cursisten maar moeten tevreden zijn met twintig.”

Om de analisten meer te betrekken bij de vereniging, organiseerde Buysse meer informatievergaderingen. “Zestien december zal een hoogtepunt zijn: dan reiken we de prijs voor het beste jaarverslag uit.” Maar ook hier kampt Buysse met onderbezetting. “Er zijn eigenlijk te weinig analisten in België aan de slag om al het werk te verzetten.” Voor volgend jaar hoopt Buysse sterk dat de crisis in de sector afneemt, want hij wil de formule van de prijs aanpassen. “Momenteel komen alleen bedrijven met een beurskapitalisatie boven 250 miljoen euro in aanmerking. Die drempel willen we verlagen. Maar dat betekent dus nog meer werk.”

Om internationaal bij te blijven, is Buysse waarnemend lid van de Europese koepelfederatie EFAS. Met de Nederlandse en Franse zusterverenigingen worden de banden wat sterker aangehaald en uitwisselingen georganiseerd. Ten slotte heeft Buysse het voor elkaar gekregen dat maandelijks een lid van de BVFA een column schrijft in de Franstalige krant L’Echo. Image building heet dat.

“Natuurlijk heb ik dat allemaal niet alleen gedaan,” lacht Buysse. “De raad van bestuur heeft enkele sterke nieuwe krachten aangetrokken die even hard aan de kar trekken.” En de raad van bestuur mag nog van een opsteker genieten: voor het eerst in jaren schrijft de vereniging weer met zwarte inkt. “Dit jaar hebben we sterk gesnoeid in de vaste kosten en voor het eerst sinds lang weer winst kunnen maken. 9000 euro om precies te zijn.”

En mocht u het zich afvragen: “Ook bij KMPG gaat alles goed, hoor. We webben veel werk verzet het afgelopen jaar.”

A.G.

“Op 16 december reiken we de prijs voor het beste jaarverslag uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content