België geen ECB-directiezetel gegund

De voorzitter van de Griekse centrale bank, Lucas Papademos, werd op zaterdag 13 april door de EU-ministers van Financiën voorgedragen als nieuwe ondervoorzitter van de Europese Centrale Bank ( ECB). Hij volgt vanaf 1 juni de Fransman Christian Noyer op, die in 1998 voor vier jaar werd benoemd. De voordracht van de ministers gebeurde niet unaniem, maar veertien tegen één. De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders ( PRL), onthield zich bij de stemming. Reynders bleef achter de Belgische kandidaat, VLD-senator en KU Leuven--professor Paul De Grauwe, staan.

De Griekse kandidaat was al wekenlang favoriet, zijn benoeming was bijgevolg geen verrassing. Toch schoof België in het Spaanse Oviedo zijn kandidaat alsnog naar voor, maar dat bleek meer een strategische oprisping te zijn. Reynders eiste – tevergeefs de garantie dat volgend jaar, bij de benoeming van de opvolgers in het directiecomité, een Benelux-kandidaat wordt benoemd. In 2003 komen de plaatsen vrij van huidig ECB-voorzitter Wim Duisenberg en van de Fin Sirkka Hamalainen. In Europese kringen werd Reynders’ demarche niet enthousiast onthaald, en luidde de boodschap dat alle beslissingen één voor één worden bekeken.

Toch staat de opvolging van de Nederlander Duisenberg al vast, in de persoon van de voorzitter van de Franse centrale bank, Jean-Claude Trichet. De Franse president Jacques Chirac eiste op 2 mei 1998 al de garantie dat zijn kandidaat Duisenberg zou opvolgen.

Dit wordt nu echter betwist door Didier Reynders, die nadrukkelijk het bestaan van zo’n voorakkoord ontkent. Volgens hem is er nooit een akkoord ondertekend, en mocht dat wel zo zijn, dan is dat een bijkomend argument om een Benelux-kandidaat op te nemen in het directiecomité, aldus de Belgische redenering. Aangezien de benoemingen gebeuren op het niveau van de staats- en regeringsleiders legt Reynders de bal nu in het kamp van premier Guy Verhofstadt (VLD). Elk land beschikt immers over een vetorecht bij de benoemingen van een ECB-directielid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content