BELGIAN SEWING THREAD. MET NAALD EN DRAAD

Al meer dan vijftig jaar produceert BST industriële naaigarens, een produkt waarvan de samenstelling inmiddels volledig is afgestemd op de hoogtechnologische produktiemetoden uit de kledingindustrie.

Industriële naaigarens worden in konfektiebedrijven gebruikt om stukken aan elkaar te zetten of om versieringen aan te brengen. Telkens er een nieuw soort stof of een nieuwe kombinatie stoffen de kledingindustrie verovert, moet een garen voorhanden zijn dat qua kleur en samenstelling aan de stof is aangepast.

De NV Belgian Sewing Thread startte in 1935 in Kortrijk met de produktie van borduurgarens. Na de overschakeling op naaigarens werd de draad getwijnd, geassembleerd en gefixeerd in Ieper, waarna hij voor veredeling (bleken en verven) richting Kortrijk vertrok.

Op dit ogenblik is BST (169 werknemers en 844 miljoen frank omzet in 1994) in Deerlijk gevestigd. Jaarlijks wordt 1000 ton naaigaren geproduceerd. “We hebben niet alleen een volledige kleurenbiblioteek waaraan elk jaar nieuwe schakeringen worden toegevoegd, ook de grondstof waaruit de draad is gemaakt, is op haar toepassing afgestemd, ” zegt commercieel direkteur Palmer Nijs. “De meeste garens, tot dertig jaar geleden uitluitend vervaardigd uit katoen, zijn nu samengesteld uit syntetische vezels als nylon, polyester of een samenstelling van verschillende grondstoffen. Zo is Air-Jet-garen, een luchtgeblazen polyester naaigaren dat bestand is tegen super stonewash en zeer hoge temperaturen, biezonder geschikt voor gebruik in de jeansindustrie. Aramidegarens op basis van aromatische vezels zijn dan weer moeilijk ontvlambaar, smelten niet en bieden een goede weerstand tegen zuren en detergenten. “

Een groot deel van zijn omzet realizeert BST in de landen van de Europese Unie. “Onlangs veroverden we ook een plaats op de Oosteuropese en Afrikaanse markt. Omdat daar ter plaatse weinig of geen kwalitatieve produkten kunnen worden aangeschaft, stuurt elk westers bedrijf haar konfektiefabrikanten ter plaatse een basispakket van op maat gesneden stoffen en garens. Naaigarens van Oostaziatische oorsprong beginnen evenwel de markt te verstoren. Omdat bij de klant de prijs van het produkt nog altijd sterker blijft hangen dan de kwaliteit, worden mensen spijtig genoeg al te vaak verleid tot het gebruik van kwalitatief minderwaardige produkten. “

BST van zijn kant blijft de nadruk leggen op integrale kwaliteitszorg. Dat leverde hen vorig jaar na vijf jaar zwoegen het kwaliteitslabel Iso 9002 op. Door een sterk doorgedreven research en het gebruik van milieuvriendelijke produkten in elk onderdeel van het produktieproces, wist BST ook het Ökolabel van Centexbel in de wacht te slepen.

PALMER NIJS (BELGIAN SEWING THREAD). De garens volgen qua kleur en samenstelling de meest recente stoffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content